Un comunicat ANI din 16 februarie ne anunța că „Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Dan Nicușor Daniel a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal“ La puțină vreme după comunicatul ANI, prefectul Capitalei, Toni Greblă, s-a grăbit să declare la Antena 3 că Prefectul „o să constate încetarea mandatului, în cazul în care starea de incompatibilitate rămâne definitivă, fie după curgerea termenului de 15 zile, fie după ce se va fi pronunțat instanța de judecată”.
Primarul Capitalei a respins acuzațiile considerând că au la bază o interpretare eronată a legii. Ancheta ANI a fost rezultatul unei plângeri a lui Alexandru Pânișoară, președinte al Asociației pentru Dreptul Urbanismului, înregistrată pe 16 noiembrie 2022. Alexandru Pânișoară este un contestatar cunoscut al lui Nicușor Dan și al primarului sectorului 1, Clotilde Armand, fiind în această calitate promovat de Antrena 3. Mai nou, este prezentat drept candidat la Primăria aceluiași Sector 1, fiind susținut de Partidul Umanist Social Liberal, partidul fondat de Dan Voiculescu.
Gabriele Firea, fost primar al Capitalei și locul secund de la ultimele alegeri locale, apare acum ca principalul beneficiar al acestei lovituri, deocamdată doar de imagine, primite de Nicușor Dan. Presa a preluat postarea de pe o rețea de socializare a actualului ministru PSD din Guvernul Ciucă: „Cu toții am luat act, astăzi, de comunicatul Agenției Naționale de Integritate care a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă… Faptele constatate de Agenția Națională de Integritatea au fost sesizate de către PSD București, prin vocea mea sau a consilierilor generali PSD, încă din momentul în care ele au fost comise de către Nicușor Dan”.
Magistrații se vor pronunța pe fondul acestei spectaculoase acțiuni a ANI, spectaculoasă pentru că nu în fiecare zi ni se anunță o posibilă suspendare a Primarului General al Capitalei. Ca fapt politic și instituțional ea este însă și mai spectaculoasă din mai multe motive.
Putem observa rapiditatea anchetei și a concluziilor ANI. Apoi asimetria între “indiciile” sesizate de ANI și realitatea mai largă a luptei pentru resurse de la nivelul Bucureștiului. Deși există site-uri parcă înființate, oricum finanțate, pentru a se hrăni din contestarea zilnică a primarului General, este clar că acesta încercă să-și îndeplinească promisiunile din campanie, cel puțin la nivelul corectitudinii actului administrativ. Ori tocmai din acest unghi este atacat, până acum fără argumente. Acum cu un argument instituțional major, acțiunea ANI, dar care e departe de a fi convingător cu atât mai mult cu cât înțelegem, chiar din postarea Gabrielei Firea, că e vorba despre acțiuni deja contestate politic de consilierii locali PSD. Au avut aceștia nevoie de recursul la o falsă societate civilă pentru a sesiza ANI? Tot judecătorii se vor pronunța credibil asupra interpretării date de ANI, este însă clar că deocamdată această instituție se expune în perioada pre-electorală, existând deja antecedent e în acest sens, inclusiv în cazul actualului ales de la Cotroceni, el însuși fost primar. Probabil că amintirea momentelor din 2014 și modul în care a fost albit post-victoria de la prezidențiale de către Înalta Curte nu e chiar plăcută pentru președintele Iohannis.
Nu vreau aici să analizez reacția radicală a destul de firavei noastre opoziții, important este că aceasta nu s-a sfiit să atace frontal ANI, semn că aceasta are toate șansele să se afle în prima linie a perioadei pre-electorale și electorale. Dincolo de orice interpretare partizană și dincolo de eventuale erori administrative ale actualului Primar General, sentimentul că lupta împotriva corupției la nivel înalt a fost abandonată, în schimb diverse instituții caută pretexte pentru a-și justifica existența, sau, mai grav, pentru a sluji un interes politic, e un sentiment din ce în ce mai răspândit. Țintirea lui Nicușor Dan are darul să justifice și mai mult acest sentiment care dăunează grav încrederii deja scăzute în tot aparatul de stat.
Politic vorbind, nu știm azi dacă atacul la Primarul General se va dovedi unul eficient pentru adversarii acestuia sau, așa cum se întâmplă adesea și cum cred că este mai probabil în cazul de față, cel atacat va ieși mult întărit politic. Nicușor Dan pare azi ținta unei nedreptăți, întoarcerea situației îi poate întări considerabil nu numai șansele de a se realege, ci chiar statutul său politic.
Dar mult mai important este tabloul instituțional care se desenează imediat după acest Breaking News. Așa cum am văzut mai sus, în filmul de până acum al poveștii ANI vs. Nicușor Dan avem la fiecare secvență o contribuție legată de aproape sau de departe de Dan Voiculescu. Chiar dacă indirect, pe fond el centrează, el dă cu capul, el difuzează știrea, el e (co)beneficiar prin intermediul mai vechii sale creații politico-mediatice, Gabriela Firea.
Dacă cineva credea că oligarhii români au dispărut, iată că se înșală. Iar unul a fost, din vremea regimului Iliescu, mai “șmecher” ca toți ceilalți. Umbra lui a existat în orizontul multor crize instituționale din ultimii 25 de ani, de la încurajarea revoltei minerilor din 1999 la suspendări de președinte, trecând prin schimbări de majorități, culturi ale personalității, dar și campanii de denigrare, nu în ultimul rând inventarea ca personalitate politică a actualului președinte Iohannis. S-a proclamat drept inventatorul USL, e azi unul din beneficiarii regimului Iohannis-PSD. După ispășirea condamnării sale, a învățat să fie discret, dar, fapt aparent incredibil în context, nu și-a pierdut trustul media, deci nici influența politică majoră. Dacă ar reveni în prim-plan, analiza (mai ales din exterior) a actualului regim și a modului său de funcționare s-ar schimba dramatic. Iată însă că pe bătrânul oligarh îl trădează nerăbdarea trupelor sale și instrumentalizare politică a imperiului său mediatic. Pentru anul electoral 2024, revenirea sa ar fi fost o veste foarte proastă pentru democrația românească, dacă aceasta ar fi supraviețuit regimului Iohannis-PSD.