Doina Cornea: « Îmi cer iertare » 

Timp de lectură 2 min.

« …au existat multe încercări din partea mea de a realiza ceva în viață (încercări mai mult sau mai puțin izbutite, dacă nu chiar neizbutite) și, în aceeași măsură, de a mă realiza ca ființă umană. Astfel au fost muzica, pictura, scrisul, profesia, iubirea (cu chipul ei luminos și cel al trădării), viața de familie (așa cum a fost), chiar și politica. Din acest lung șir de încercări, cred că niciuna nu s-a adeverit a fi fost performantă, deși toate au contribuit la modelarea simțământului meu existențial.

Azi, îl pot defini cu mai multă acuitate acest simț interior atât de vag, dar care uneori sună ca o chemare cvasimistică. L-aș numi instinctul mântuirii, sădit probabil în fiecare om, apoi – în funcție de viața pe care a învățat (a fost învățat) să o ducă – a fost mai mult sau mai puțin uitat, dar poate niciodată redus la o iremediabilă tăcere. El se manifestă ca o nostalgie, ca un dor de a înfăptui ceva în această lume, de a dărui de fapt ceva acestei lumi. Parabola lui Cristos cu „Talantul‟ este cât se poate de adevărată.

Disidența mea, mă gândesc, ca pledoarie pentru adevăr, într-o lume a minciunii și nedreptății, a fost poate răspunsul meu – după atâtea încercări neconcludente – cel mai adecvat pe care am găsit să-l ofer acestei nostalgii a mântuirii. O voce lăuntrică mă dojenea parcă mereu că nu aveam voie să îngrop darul care mi-a fost dat – fie el cât de mic. Însă darul trebuia căutat…

Având în vedere amestecul de bine și de rău din viața mea, întrebarea rămâne în ce măsură l-am putut identifica acel dar, cum l-am valorificat și în ce măsură sunt mântuită în fața lui Dumnezeu. Am revăzut și completat aceste file tocmai în intenția de a face o mărturisire nu numai în fața lui Dumnezeu, ci și a familiei mele, față de care adesea am greșit… Îmi cer iertare.

Îmi cer iertare… 

Doina Cornea, februarie 2008 »

Text publicat prin amabilitatea domnului Leontin Iuhas, fiul  doamnei Doina Cornea și președinte al Fundației Doina Cornea 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.