Carol I – un elogiu

Timp de lectură 1 min.

Înainte de a fi fost ziua naţională a României precomuniste, 10 mai este ocazia întâlnirii, excepţionale, dintre o naţiune şi un suveran: Carol I a întruchipat, robust şi inflexibil, un tipar european de guvernare şi un spirit al ordinii, legalităţii şi demnităţii.

Niciodată popular, niciodată înconjurat de efuziunea publică ce înconjoară de alţi conducători , mai vechi sau mai noi, niciodată tentat de vanitatea ce se naşte din adularea mulţimilor, Carol I a domnit, până la capăt, marcat de proiectul edificării patriei pe temeliile unor valori. Imaginea oraşelor din Vechiul Regat, atâta cât a mai supravieţuit devastărilor comuniste, poartă amprenta acestui spirit atent la perenitatea arhitecturii urbane şi legale. Epoca lui Carol I este singurul echivalent din istoria noastră a intervalului victorian -libertatea este dublată de încrederea în capacitatea raţiunii individuale şi colective de a da naştere unei comunităţi de cetăţeni. Moderaţia constituţiei de la 1866 se confundă cu moderaţia luminoasă a unui întreg regim.

Efigia lui Carol I se cere redată, sub semnul exemplarităţii, memoriei unei naţiuni seduse de vulgaritate şi populism. Lecţia lui Carol I este de găsit în această încăpăţânare de a urma calea modernizării, altoind pe trunchiul local achiziţiile sincronizării. Epoca lui Carol I nu este una a simulacrelor ieftine, ci aceea a construcţiei tenace şi de durată.

Podul de la Cernavodă sau parcul de la Filaret sunt emblemele acestei Românii care încetează să mai fie o naţiune eminamente agrară. De dincolo de statuile care i-au fost închinate şi care au dispărut, (copia din piaţa palatului regal este mai degrabă palida evocare a unei capodopere), Carol I trimite până la cei de astăzi o lecţie despre semnificaţia autentică a patriotismului. Viziunea unei Românii a decenţei, severităţii şi libertăţii se poate revendica de la silueta austeră a acestui domn sosit într-un îndepărtat 1866, spre a da ţării sale de adopţie jertfă de energie, zidire şi temeritate.

Text publicat inițial în revista electronică LaPunkt.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.