Zilele trecute citeam un articol despre cum americanii „își sapă singuri groapa”. În cele ce urmează, voi păstra în anonimat originea articolului întrucât doresc să abordez în mod expres raționamentul.
Premisa tristă pentru redactorul articolului este că românii nu au afabilitate față de ruși datorită problemelor istorice, a tezaurului, a Basarabiei și a comunismului. În acest sens, direcționează autorul, problemele evidențiate țin de trecut, nu de prezent. Articolul susține că lucrurile au luat o întorsătură radicală întrucât toate instituțiile conducerii SUA s-au angajat în lupta globalistă întreprinsă de Forumul de la Davos.
Trăsnaia (sic!) abordată în continuarea articolului este respingerea intrării lui Novak Djokovic în SUA de către autoritățile locale întrucât nu este vaccinat. Vina este atribuită administrației Biden, iar Biden este prezentat ca apogeul răului la nivel mondial. Faptul este catalogat ca fiind unul dintre numeroasele încercări ale Occidentului de a închide gura opozanților.
Se poate identifica frecvent propagandă pro-rusă în abordările împotrivitoare măsurilor aferente COVID-19. Chestiunea mă intrigă întrucât Rusia este percepută ca o alternativă a Occidentului din acest punct de vedere. Dacă prin măsurile de carantinare Occidentul și-a arătat credincioșia față de elitele globaliste, de ce nu a făcut-o și Suedia? Este Suedia reacționară?!
Problema majoră nu este abordarea suedeză, ci cea rusească. Dintr-această cauză este suspect faptul că protestatari împotrivitori măsurilor aferente COVID-19 au aplaudat în fața Ambasadei Rusiei și nu în fața Ambasadei Suediei, deși cele două se află pe aceeași stradă. Având în vedere caracterul manifestației, a avut Rusia politici deosebite pe timpul pandemiei?
O simplă documentare relevă măsurile de carantinare impuse de Federația Rusă. Se pot identifica, de asemenea, numeroase măsuri precum obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de cetățeni, restricționări ale accesului non-vaccinaților în anumite locuri publice și beneficii oferite ca prime de vaccinare. Prin urmare, Rusia evită „jocul globaliștilor” numai în mentalul unor populații țintă. În realitate socială rusă, lucrurile stau altfel.
Dacă, așa cum se susținea în articolul menționat în incipit, SUA își sapă propria groapă prin astfel de măsuri, cum pot profita rușii sau chinezii (așa cum se specifică în articol)? Dacă prin astfel de măsuri reprezentanții de la Casa Albă sunt precum dictatorii africani (sic!), cum sunt politicienii ruși?
Adiacent problemei, nu putem considera că Federația Rusă și-a schimbat comportamentul istoric agresiv. Se poate observa calea prin care aceasta a ales să-și afirme interesele în Ucraina precum și felul în care își tratează vecinii. Consider că Occidentul face acum pentru ucraineni ceea ce ar fi trebuit să facă și pentru Republica Moldova în 1992. De cealaltă parte a hărții, la est, lucrurile sunt clare.