Lansarea „Jurnalului interzis” și dezbaterea „Am învățat să fim liberi?” în cadrul Galei Corneliu Coposu, la Timișoara

Timp de lectură 4 min.

În anul 1993 a fost recuperată de la Constanța valiza cu manuscrise a lui Corneliu Coposu, valiză ce fusese ascunsă ca să nu ajungă în mâna Securității. După mai mult de 20 de ani de la găsirea jurnalului, distinsa și remarcabila Doina Alexandru a avut puterea, răbdarea și dedicația totală pentru a face în așa fel încât aceste manuscrise să devină  „Corneliu Coposu – File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947, 1953, 1967-1983”, carte publicată la Editura Vremea.

Majoritatea însemnărilor lui Corneliu Coposu din acest jurnal ascuns de Securitate timp de peste patru decenii gravitează în jurul unui singur astru: Iuliu Maniu. Consemnează întâlnirile sale cu toate personalitățile politice importante, cu diplomații străini acreditați în România, strategia sa de a scoate tara din alianța cu Germania lui Hitler și a o trece de partea Aliaților, acțiunile secrete riscante întreprinse în acest scop, actul de la 23 August și, în final, încercările disperate ale bătrânului luptător de a-i convinge pe diplomații englezi și americani și pe guvernele lor să nu abandoneze România în ghearele comunismului sovietic. Duminică, 10 noiembrie 2024 de la ora 17:00 la Memorialul Revoluției din Timișoara va avea loc lansarea celei de-a doua ediții a „Jurnalului Interzis”. Invitați vor fi: Doina Alexandru și Tudor Călin Zarojanu, iar moderator Cosmin Budeancă.

La 35 de ani de la Revoluția Română și de la căderea Cortinei de Fier în Europa de Est ne întrebăm firesc: Am învățat să fim liberi? Întrebarea noastră este un fel de a pune în balanță trecutul cu prezentul și viitorul, caracterul represiv, malefic, criminal al vechiului regim, bazat pe cenzură, control, propagandă, teroare, un sistem politic în care toate erau compromise (libertatea individuală, viața personală, familia, studiile, împlinirea profesională, viața comunitară, mentalitățile, viața socială, relațiile dintre oameni, bunăstarea), cu dificultățile postcomunismului (corupție, manipulare, „fake news”, iliberalism). Atunci ne-am bucurat și am fost convinși că nu vom mai auzi despre comunism. Acum nu mai suntem așa de siguri, mai ales că există oameni care par să-l regrete. Este important să înțelegem ce s-a schimbat, ce s-a păstrat, ce a adus nou perioada postcomunistă. În România, în Europa și în lume a fost 1989 cu adevărat sfârșitul comunismului? O dezbatere necesară ce va avea loc luni 11 noiembrie 2024, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, începând cu orele 11:30. Vor participa invitați de prestigiu: Thierry Wolton (autorul monumentalei opere „O istorie mondială a comunismului”), Brândușa ArmancaAlexandru GussiMarina ConstantinescuAntonie Popescuși Dănuț Iacob (Asociația 15 noiembrie 1987 Brașov). Întâlnirea va fi moderată de Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv, Fundația Corneliu Coposu.

Evenimentele de la Timișoara dedicate personalității marelui om politic Corneliu Coposu mai includ expoziția „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori”, pe malul Begăi (în dreptul Vilei Mal), o proiecție specială a filmului documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme” la Cinema Victoria și Gala Corneliu Coposu de la Opera Națională Română Timișoara, începând cu ora 19:00.

Duminică 10 noiembrie, la orele 12-12,15, imediat după Sfânta Liturghie și Slujba de Parastas în memoria Seniorului, va avea loc o depunere de coroane la bustul lui Corneliu Coposu din B-dul Corneliu Coposu, nr. 5.

Biletele pentru Gala Corneliu Coposu se pot achiziționa de pe platforma eventbook.ro

Veniturile obținute din vânzarea biletelor la acest eveniment, precum și donațiile primite, vor fi direcționate pentru construcția Bisericii „Memorial Corneliu Coposu” din Bobota, jud. Sălaj, satul natal al lui Corneliu Coposu.

Evenimentele fac parte din programul „Timișoara, 35 de ani de libertate”, dedicat Revoluției anticomuniste din decembrie 1989 și sunt organizate de Fundația Corneliu Coposu în colaborare cu Fundația Hanns SeidelJTI Romania și Festivalul de Film și Istorii Râșnov.

Parteneri: Universitatea de Vest Timișoara, Opera Națională Română Timișoara, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, Fundația Academia Civică, Fundația Culturală Memoria, Societatea Timișoara, Memorialul Revoluției, Visit Timișoara, Ordinul Arhitecților România filiala Timiș, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Editura Vremea.

Cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultural, Sens Politic, Pro Contemporania

Persoane de contact: 

Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv Fundația Corneliu Coposu, 0745 076 791

Mihai Dragomir, coordonator evenimente, 0727 642 858 

Mai multe detalii: 

Pagina Fundației Corneliu Coposu

Facebook

Bilete pentru Gala Corneliu Coposu: Eventbook

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.