Armand Goșu: Mulți comentatori sfârșesc prin a fi idioții utili ai Rusiei

Timp de lectură 7 min.

Sens Politic: Care credeți că e semnificația numirii la 11 ianuarie a generalului Valerii Gherasimov, șeful Statului Major General, la conducerea trupelor ruse care atacă Ucraina?

Armand Goșu: Schimbarea lui Surovikin, generalul Armaghedon, cu Gherasimov, n-ar trebui să ne suprindă. Surovikin a fost numit la 8 octombrie și va fi amintit de cei care vor scrie istoria acestui război pentru cel puțin trei lucruri: a oprit contraonfesiva ucraineană din Lugansk, bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei cu utilizarea dronelor iraniene și organizarea retragerii trupelor rusești din Herson, în stânga Niprului. A rezistat trei luni în funcție, mai mult decât alți comandați ruși. Și are cel mai bun palmares dintre toți comandanții. 

Sens Politic: Atunci, de ce a fost destuit?

Armand Goșu: Acesta este stilul lui Putin. În plus, președintele are o capacitate limitată de a înțelege cum funcționează armata și cum se poartă războiul. El rotește acești generali în diferite funcții. Pe de o parte, pentru că nu are alții mai buni. Pe de altă parte, pentru că mai speră ca aceștia să-i livreze victorii pe câmpul de luptă. Prin aceste rotații, Putin împiedică să apară vreun general influent, care ar putea deveni o amenințare pentru el personal. Și, în același timp, remodelează mereu echilibrul dintre diversele grupări din conducerea Ministerului Apărării. Și, ar mai fi ceva de menționat, un detaliu specific acestui război. Înlăturarea lui Surovikin, generalul Armaghedon, va reduce influența lui Prigojin, proprietarul “orchestrei Wagner” asupra evoluțiilor din Ucraina. Nu uitați că Surovikin și Prigojin au o istorie comună, au colaborat în Siria, iar mercenarii Wagner au devenit astăzi nu doar un factor militar ci și politic în Rusia. 

Și, mai cred că prin îndepărtarea din fotoliul de comandant, în cârca lui Surovikin vor fi puse atât retragerea de la Herson, e drept destul de bine organizată, cât și catastrofa de la Makiivka, când în seara de Anul Nou, au fost omorâți zeci, poate sute de militari ruși, adunați într-o sală ca să vadă discursul lui Putin de Revelion. 

Sens Politic: Presa internațională a vorbit pe larg despre pregătirea unei noi ofensive de primăvară, comandată de Gherasimov, precum și de o nouă mobilizare în Rusia. Ce șanse are această ofensivă să schimbe evoluția războiului?

Armand Goșu: Se speculează foarte mult pe acest subiect. Unii comentatori occidentali afirmă că în jurul datei de 24 februarie, la împlinirea unui an de la atacul împotriva Ucrainei, Rusia va iniția o nouă ofensivă. Alții ne dau și direcțiile acesteia: capitala Kiev, atac masiv dinspre Belarus spre Liov, alții mai adaugă desant la Odesa, cu avans spre Transnistria. Mulți anunță solemn că jumătate de milion de militari ruși vor ataca Ucraina. Că se pregătește o altă mobilizare, care să crească la două milioane numărul militarilor ruși. Că planurile de atac au fost deja desenate de Gherasimov.

Mi se par speculații, fără nici o bază. Gherasimov e departe de a fi vreun geniu militar. În astfel de funcții nu supraviețuiesc oamenii competenți, ci doar cei total obedienți. Gherasimov e cel care a scris și planul invaziei de la 24 februarie, care a fost un fiasco de proporții epice. Va rămâne în toate istoriile războaielor care se vor scrie de acum înainte. Mai afirmă acești analiști că Gherasimov are nevoie de o victorie ca să rămână în funcție și să spele rușinea. Nimic mai greșit. Putin nu schimbă oamenii, nici măcar după eșecuri epice, asta e una dintre cele mai importante particularități ale politicii de cadre a lui Putin. Cum nu l-a destituit în martie-aprilie anul trecut, probabil că n-o să-l destituie nici în cazul unui nou eșec, din funcția de șef al Marelui Stat Major. Care rușine? Oficial, campania din Ucraina este un succes. Doar cârcotașii de occidentali și de ucraineni spun că este un eșec al Rusiei. Putin nu poate să greșească, nu poate să nu aibă dreptate, nu poate fi înfrânt. Nicioadată! 

Dacă realitatea îl contrazice, nu spune că a greșit, că nu are dreptate, atunci realitatea are o problemă, nicidecum Putin. Atunci, de ce l-ar sancționa pe Gherasimov sau pe oricare alt general? Surovikin a fost înlocuit, dar a devenit adjunct în Ucraina, adică tot în zona de comandată este. Generalul Lapin, schimbat cu mare scandal după contra-ofensiva ucraineană care a dus la eliberarea regiunii Harkiv, a fost destituit la începutul lunii octombrie iar acum a fost recuperat și avansat într-o altă funcție importantă. Nimeni nu e îndepărtat, sancționat cu adevărat, toți sunt rotați. Ca pe vremea lui Brejnev. Putin nu lasă să intre sânge proaspăt în sistem, majoritatea liderilor se apropie de vârsta lui. Aceștia sunt epuizați fizic și intelectual, nu mai au ce să ofere în materie de politică. 

Alte argumente privind marea ofensivă de primăvară sunt ridicole. Nu știu de unde au scos cifra de o jumătate de milion de soldați. E vorba de 300.000 mobilizați, din care peste 100.000 sunt deja pe front. La instrucție sunt peste 150.000 militari, aceștia vor constitui baza umană pentru ofensiva de primăvară. Vorbim de mobilizați, bărbați până la 50 de ani, cu o condiție fizică precară și o sănătate șubredă. Adică, ce n-a reușit anul trecut o armată bine antrenată, formată din recruți și militari cu contract, o să reușească o armată de cârpeală, compusă de mobilizați? Nu cred! Alt argument, că Rusia o să adune 2 milioane de soldați. Nu știu de  unde această cifra, dar este falsă. Acum armata rusă are, pe hârtie, un milion o sută de mii de militari. Până la sfârșitul anului 2025 vor crește efectivele la aproape un milion și jumătate. Prin ridicare vârstei maxime de recrutare de la 27 la 30 de ani. Vorbim de zeci de mii de soldați. Altă măsură anunțată acum câteva zile de ministrul Șoigu: creșterea numărului de divizii cu până la 20. Înființarea un corp de armată la granița cu Finlanda, în condițiile în care această țară aderă la NATO. Da, sunt planuri de viitor, durează luni buni chiar ani până se operaționalizează aceste mari unități. Altă afirmație în spațiul public insistă asupra faptului că atacul în februarie va veni dinspre Belarus. Păi n-au mai atacat odată dinspre Belarus? Și au rămas tancurile blocate în coloane de zeci de km pe șosea?! Din cauza terenului mlăștinos, nu poți desfășura unitățile de tancuri din Belarus, pentru că rămân înfipte în noroi. 

Sigur că mulți dintre cei care comentează sunt oameni de bună credință. Din păcate pentru ei, însă, sfârșesc prin a fi idioți utili ai Rusiei. 

Cel mai important lucru care trebuie repetat până la obsesie, este că Ucraina depinde mai mult ca niciodată de Occident, dacă statele vestice se vor grăbi să o ajute cu arme ofensive, moderne, și suficientă muniție, Ucraina va ști să se apere și să câștige războiul. Nu doar pentru ea, ci și pentru noi. Asta e tot ce trebuie să facă Vestul, să trimită câteva sute de tancuri moderne, avioane, tunuri și mortiere, să contribuie la consolidarea apărării anti-rachetă a Ucrainei. Puține popoare din Occident ar fi avut curajul și demnitatea să lupte împotriva mașinii de război a Rusiei. Cu siguranță, unele capitale ar fi preferat ca Ucraina să se predea după câteva zile de la începerea invaziei, pentru ca ele să poată continua business as usual cu Rusia. 

3 Comentarii

  1. Rusia poate fi învinsă doar creindu-i pierderi mari ,în timp și creând o masa critica anti război în interiorul Rusiei.Pt asta Ucraina tb ajutata de occidentali care tb sa dea fustițe jos și sa îmbrace pantalonii altfel le va ridica fustițe Putin la fiecare pe rand.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.