PSDNL, sau Frontul Salvării Neo-nomenclaturii

Timp de lectură 7 min.

Se spune că nu poți minți pe toată lumea tot timpul. Dar timpul e o noțiune relativă. Episodul dublei comasări face parte dintr-un serial în care minima decență e victima perpetuă a fiecărui episod, iar vinovatul își asumă vesel derapajele. Conferința de presă a președinților PSD și PNL în care s-a anunțat oficial ”decizia” comasării localelor cu europarlamentarele și a listei PSD cu cea a PNL avea potențialul de a deveni o salutară paranteză de transparență după opacele negocieri. Nu a fost decât un nou episod în care cei doi lideri s-au încurcat în explicații, au venit cu elemente contradictorii până și asupra sensului demersului lor, spre exemplu, premierul Ciolacu: ”Este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist”, dar tot el, răspunzând la o întrebarea dacă e o construcție împotriva AUR: „Nu sunt o persoană negativă, dimpotrivă, sunt o persoană pozitivă şi cred în Dumnezeu. Eu nu pot participa la o construcţie politică împotriva cuiva sau a unui partid politic. Nu funcţionez aşa”. 

Dar contradicția cea mai gravă a apărut atunci când președintele PNL Ciucă a recunoscut că partidul său a aprobat dubla comasare, nu și calendarul alegerilor din toamnă. Marcel Ciolacu a replicat că despre asta s-a vorbit deja la nivelul coaliției și că el va veni ca prim-ministru cu întregul calendar electoral din 2024, ceea ce implicit însemna că președintele PNL și-a asumat ceva în cadrul coaliției, dar nu a vrut sau nu a reușit să obțină aprobarea Biroului Politic Național PNL care tocmai se întrunise. 

Era același for care pe 3 noiembrie 2023 votase în unanimitate participarea PNL la toate alegerile pe propriile liste, decizie care a închis atunci discuția despre liste comune și  despre crearea unei alianțe politice pentru democrație între PSD și PNL. Acum ne dăm seama că acea închidere era o manevră pentru a induce publicul în eroare și chiar de a păcăli opoziția din interiorul PNL. Președintele PNL Ciucă ne-a spus că de atunci contextul s-a schimbat, ceea ce e contrazis de evoluția partidelor în sondaje, care sunt departe de a arăta o evoluție spectaculoasă din noiembrie până acum. Deci altă minciună. De altfel, în ciuda acelei decizii, președintele PNL a negociat, iată, listele comune la europarlamentare. BPN al PNL a aprobat post-factum rezultatul negocierilor, dar asta nu e suficient pentru a ne convinge că PNL mai funcționează ca un partid care își respectă propriul statut. 

Revenind însă la calendarul electoral al toamnei, trebuie spus că acesta este mult mai important decât dubla comasare. Dacă adăugăm ceea ce apare acum ca o întârzierea voită a deciziei asupra acestui calendar, pentru a-și încurca adversarii, la minciunile repetate, suntem obligați să ne punem întrebări asupra sincerității liderilor PSD-PNL asupra sincerității asumării calendarului electoral. Ni se vorbește despre prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie. Dar nu este și această declarație a premierului Ciolacu un alt cadou otrăvit, un fals exercițiu de transparență? 

Cum pare că ordinea alegerilor e strict legată de interesele celor două partide, pentru a anticipa e mai înțelept să pornim de la interesele acestora, așa cum se creionează după anunțurile de pe 21 februarie. Acestea ne-au anunțat o decizie clară, aprobată de conducerile celor două partide: listele comune. Decizie care ține numai de partidele respective, deci o luăm ca atare. În schimb, fezabilitatea calendarului electoral, din care fac parte alegerile teoretic comasate din iunie, depinde de o serie de modificări legislative și posibile decizii de la nivelul contenciosului administrativ și Curții Constituționale. Pornind de la interesele celor două partide, s-a vorbit mult despre interesul comun al celor doi lideri de partid de a nu-și risca funcțiile în urma scorului fiecărui partid de la europarlamentare. Vedem că soluția listei comune în mare parte le rezolvă evitarea acestui risc. Poate exista un scor prost, dar probabilitatea de a rata primul loc e practic zero. În același timp, localele, care ar ajuta mult în iunie, pot să ajute și mai mult dacă sunt organizate împreună cu alegerile parlamentare sau cu cele prezidențiale. Alegeri care sunt mai importante pentru ambele partide, dincolo chiar de interesul imediat al liderilor acestora. Poțiunea amară a listei comune nu e înghițită doar de dragul unor lideri slabi precum Ciolacu și Ciucă, ci doar dacă deschide calea păstrării puterii. Ori glonțul mobilizării partidului la nivel local poate fi tras doar o dată. 

Lista comună poate trage în sus scorul de la parlamentare sau prezidențiale al PSD și PNL. Fără studii sociologice e greu să știi care din variante e mai bună. Dar concomitența localelor cu parlamentarele are problema deciziei Curții Constituționale din 2012. Iar în presă apăruse la un moment dat ideea că se negociază pentru comasarea prezidențialelor cu localele sau chiar a turului doi al prezidențialelor cu localele. 

Pare deci mai probabilă această ultimă ipoteză. Ea este coerentă și cu încercarea vizibilă a mass-media apropiate de putere, vezi spre exemplu eterna și fascinanta Antena3-CNN, de a construi un clivaj pro-anti extremiști. PSD, dar mai ales PNL, au interesul de a marginaliza vechiul clivaj pro-anti PSD (care provenea din cel pro-anti Iliescu): PSD pentru a avea șanse să câștige o majoritate absolută, necesară la turul doi al prezidențialelor; PNL a fost din 2014 cel mai mare partid din zona anti-PSD, amintirea acestui lucru e delegitimantă pentru el, are nevoie de o altă legitimare, cea anti-extremism, anti-AUR îi vine mănușă. Norocul lor că există AUR! Se non è  vero, è (molto) ben trovato!

Deocamdată marea luptă cu AUR  e dusă parcă se dorește întărirea acestui partid ca singură alternativă la actuala mare coaliție. Asta poate duce la un tur al doilea al prezidențialelor în care PSD-PNL vor apăra culorile respectabilității democratice, atunci vor fi departe discursurile de acum care-i acuză de încălcare a democrației.

Totuși întreaga secvență din 2024 rămâne riscantă pentru actuala putere în ciuda faptului că adversarii nu pare că sunt o adevărată alternativă. Mai ales PNL își sacrifică identitatea. E adevărat că nu e deloc ușor să guvernezi în actualul context și că alternativa pentru liberali era să declanșeze o criză guvernamentală. Electoral vorbind, asta era o cale și pentru PSD. Cel care nu era deloc potrivit cu un astfel de scenariu era președintele Iohannis. Șeful statului e probabil artizanul manevrelor politice din această perioadă, reușind în mod surprinzător să păstreze inițiativa, dar riscă să lase un dezastru în propriul partid, ca să nu mai vorbim de gradul de de-democratizare al regimului. În plus, PSD și PNL profită de dorința de stabilitate a partenerilor occidentali, care au oferit o cârja semi-democrației noastre cel puțin după 2012, dar acum pare că nu se mai uită la ceea ce de foarte departe și în  context de război regional par detalii…

Actuala putere trebuie să înfrunte în acest an electoral o populație care îi e ostilă și vrea să o facă terminând anul avânt un nou mandat la conducerea României. Operațiunea nu putea fi simplă, dar iată că diverse inginerii politice o pot face nu numai posibilă, ci și probabilă. În ipoteza de mai sus, victoria la prezidențiale cu ajutorul bazei de la locale ar deschide calea unei majorități prezidențiale care ar fi validată și la parlamentare. 

Probabil că actuala opoziție se lasă păcălită denunțând foarte vocal o comasare care nu va avea loc. Atacul principal la democrație nu este jocul în sine cu ordinea alegerilor, ci nenumăratele dezinformări la care se pretează cei mai importanți oameni în stat. Dar până la urmă românii vor vota și poate că se va dovedi că aceștia vor ”liniște”. Așa cum dorea în 1990 FSN-ul și vor și acum domnii Ciolacu și Ciucă cu binecuvântarea președintelui Iohannis. Tot în 1990 pe frontispiciul României Libere puteam citi: ”Somnul Națiunii naște monștri”.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.