Prețul minciunii

Timp de lectură 3 min.

Procesul dintre firma Dominion Voting Sytems și postul conservator de televiziune Fox News a intrat deja în istorie. Postul deținut de către Robert Murdoch a fost complicele fostului președinte Donald Trump, care – după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2020 – a lansat teza că alegerile au fost fraudate. Însuși mogulul de presă australiano-american a recunoscut la audierile în fața justiției, sub jurămînt, că și el și toți angajații știau că alegerile au fost corecte. Au considerat însă că ar fi mai profitabil și de bun augur pentru telespectatorii postului respectiv, pentru votanții și susținătorii președintelui populist Trump, să propage respectiva minciună. 

Dominion Voting Systems produce electronic voting hardware and software și le furnizează în toată lumea, asigurînd peste tot corectitudinea alegerilor. Corectitudinea alegerile din America a fost în mare parte garantată de sistemele votare asigurate de DVS. Dacă ar fi înghițit minciuna postului Fox și a lui Trump, i-ar fi fost compromise reputația și afacerile. Prin urmare, au dat în judecată postul lui Murdoch, cerînd despăgubiri de peste $1,6 miliarde. Iar după cum mergea procesul, cîștiga sigur și exista riscul să primească o despăgubire chiar mai mare. Pînă la urmă Dominion Voting Systems și Fox News au făcut o înțelegere, iar aceștia din urmă vor plăti o despăgubire de $787,5 milioane. 

Dincolo de recunoașterea minciunii în fața justiției, acest proces arată că asistăm la începutul sfîrșitului pentru activitatea media & social media bazată pe dezinformare, fake news, teorii conspiraționiste. Sunt și alte procese în care propagatorii minciunii în comunicarea publică plătesc deja prețul, dar nu despre vreau să scriu aici.

Aceeași minciună trumpistă privind falsificarea alegerilor prezidențiale din 2020 a fost invocată pe 6 ianuarie 2021, cînd membri ai organizațiilor neofasciste susținătoare ale lui Trump și alți susținători au avut o tentativă de lovitură de stat. Posibilitatea ca fostul președinte să revină la Casa Albă după ce s-a dovedit public că a mințit demonstrează că încă mai sunt zeci de milioane de americani pentru care adevărul contează mai puțin decît partizanatul lor politic.

Luarea cu asalt a instituțiilor democratice de către gloate nemulțumite de rezultatele alegerilor sau în legătură cu alte probleme începe să devină un tipar comportamental. După ce Jair Bolsonaro, președintele populist în funcție al Braziliei și prietenul lui Trump, a pierdut alegerile prezidențiale din 2022 în fața contracandidatului socialist Luiz Inacio Lula de Silva, aceeași minciună privind falsificarea alegerilor a dus la atacarea de către gloate a clădirilor parlamentului, guvernului și curții federale de justiție (care certificase corectitudinea alegerilor). Pînă la urmă, noul președinte și-a ocupat postul cîștigat prin votul popular.

Prețul pentru minciunile politice nu a fost încă plătit în America. Mizele sunt extrem de ridicate. Dacă forța populismului nu este controlată, iar minciunile, manipulările, excesele și violențele sale nu sunt pedepsite, el poate răsturna nu doar democrațiile fragile, ci și pe cele consolidate. În 1974 începea cel de-al treilea val al democratizării. Fiecare flux anterior a fost urmat de un reflux, de o dedemocratizare. După fluxul democratizării început în 1974, sunt multiple semne că a început cel de-al treilea reflux. Cum și unde se va opri, nimeni nu știe.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.