«Noii georgieni» din Crimeea

Timp de lectură 13 min.

În cadrul unui proiect pilot, publicăm o serie de materiale despre situația din Crimeea și Sevastopolul anexate de Federaţia rusă, despre acțiunile Moscovei în regiunea Mării Negre și despre natura agresiunii ulterioare a Kremlinului. Rudolf Medved din Kyiv și Andrei Răutu din București doresc să transmită publicului de limbă română adevărul despre situația din Peninsula Crimeea ocupată și planurile Moscovei la Marea Neagră. Suntem gata să răspundem eventualelor sugestii cu privire la subiectele din Crimeea care interesează cititorii. Astăzi, despre cum imperiul moscovit utilizează mijloace de tip mafiot pentru a subjuga definitiv Georgia.

«Realităţi din Crimeea» este un proiect al Radio Libertatea în limba ucraineană, lansat imediat după ocuparea peninsulei Crimeea în 2014. Misiunea proiectului este promovarea valorilor democratice prin difuzarea de informaţii corecte, necenzurate şi discuţii libere.

«Noii georgieni» din Crimeea: dorința de «fraternizare» cu Tbilisi înainte de alegerile din Georgia/Sakartvelo [Sakartvelo este denumirea oficială a ţării în limbile georgiană, ucraineană şi lituaniană, n.t.]. 

Potrivit presei din Crimeea, în al 11-lea an al anexării peninsulei de către Rusia, autoritățile locale controlate de ocupant și-au amintit de prezența unei comunități georgiene în Crimeea, care până în 2014 a lucrat activ pentru dezvoltarea cooperării ucraineano-georgiene. În septembrie, cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare, eveniment pe care majoritatea observatorilor îl consideră esenţial pentru Georgia, au fost înfiinţate mai multe autonomii național-culturale locale: «Autonomie național-culturală locală georgiană a regiunii Simferopol „Kolkhida”» și «Autonomie național-culturală locală georgiană a orașului Ialta „Iveria” »[Iberia sau Iberia orientală este numele dat de grecii antici regatului fondator al actualei Georgii, anume Kartli, n.t.]. În același timp, s-au declarat obiective ambițioase pentru activitățile organizațiilor – «reînnoirea și extinderea relațiilor fraterne ruso-georgiene».

Cine a condus noile autonomii georgiene din peninsulă? Alegeri în Sakartvelo sau Georgia: de ce rezultatul lor este decisiv pentru țară? Există georgieni în Crimeea și în ce cantitate? De ce autoritățile din Crimeea internaționalizează și activează comunitatea georgiană din Crimeea, facilitând stabilirea de contacte cu partidele pro-ruse în ajunul alegerilor din Georgia? Care este vectorul georgian al politicii externe moderne a Kremlinului? Realităţi din Crimeea a încercat să descopere răspunsul la aceste întrebări şi la altele, împreună cu experții.

Ideologul grecilor din Sukhumi și «moștenitorul mafiei» este la cârma «autonomiilor» georgiene.

«Colchis» a fost condus de președintele Filialei Regionale a Adunării Popoarelor Rusiei din Crimeea, membru al Camerei Publice Ruse din Crimeea, președintele Consiliului Public din cadrul Comitetului de Stat Rus pentru Guvernul peninsulei, omul de afaceri Odyssey Pipia.

Președintele «Iberiei» este fostul deputat rus al Consiliului orașului Ialta din partea Rusiei Unite [partidul de guvernământ în federaţia rusă, n.t.] și directorul filialei din Ialta a Filarmonicii Ruse din Crimeea, Georgy Kepuladze. Scopurile autonomiilor, conform documentelor constitutive, sunt «rezolvarea problemelor de păstrare a identității georgienilor din Rusia, ca unul dintre popoarele din federaţia rusă, dezvoltarea limbii, educației și culturii naționale».

«Planurile noastre imediate includ dezvoltarea sferei culturale și educaționale, pentru că printre fondatorii autonomiei se numără artiști, dirijori, compozitori, arhitecți, sportivi și scriitori. Acum, de exemplu, se discută problema creării unei școli de dans popular georgian în Crimeea. Elementul diplomației publice este, de asemenea, important în activitatea noastră. Cu toții suntem cetățeni ai unei țări mari în care numeroase națiuni se numesc fraterne, dar rudele noastre trăiesc și în străinătate. Astăzi, între Rusia și Georgia se stabilesc legături politice, economice și umanitare și dorim să contribuim la renașterea relațiilor fraterne dintre țările noastre», a declarat Odyssey Pipia pentru portalul rus MIR-info.

Politicianul s-a născut în orașul Sukhumi din Georgia. Din 2015, el a susținut și promovat în mod activ ideea lui Vladimir Putin despre greci ca fiind principalii purtători ai identității Crimeii pentru «lumea rusă», idee susţinută de liderul de la Kremlin ca răspuns la recunoașterea tătarilor din Crimeea ca popor indigen în Ucraina.

«Tatăl meu Elguja Kepuladze a condus comunitatea georgiană din Crimeea din 2003 și a depus mult efort și muncă pentru a demonstra că țările noastre trebuie să fie împreună – la nivel de cultură, politică, economie și relații umane. Când tatăl meu a plecat, ne-am jucat mult timp cu ideea de a-i continua munca, care, din păcate, a fost împiedicată de conflicte politice. Acum, slavă Domnului, situația se stabilizează, Rusia și Georgia au început din nou să se îndrepte una spre cealaltă. După ce am vorbit cu Odyssey Pipia, am găsit în el o persoană cu gânduri asemănătoare, convins că trebuie să arătăm lumii întregi că georgienii sunt prieteni ai Rusiei și că nu vom permite ca istoria relațiilor noastre să fie distorsionată. Atât georgienii cât și rușii sunt popoare prietenoase și ospitaliere care au trăit împreună de secole. Să vorbesc despre asta astăzi este datoria mea atât față de tatăl meu, cât și față de țara mea», a subliniat Georgy Kepuladze, originar din Kyiv, în discursul său la ședința de fondare a autonomiei.

Totuşi, el a trecut sub tăcere faptul că tatăl lui a fost multă vreme consulul onorific al Georgiei la Ialta, acreditat oficial la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

«Avem un stat multinațional și, de exemplu, în Crimeea nu există probleme cu asta. În 50 de ani de muncă în Ucraina, nu am întâlnit niciodată așa ceva. Când am fost la diferite ministere și am vorbit în rusă, nu mi s-a răspuns niciodată în ucraineană», a declarat ca răspuns la întrebarea «Vă opresc să vorbiţi rusă?», în 2009, într-un interviu acordat Focus, tatăl lui Georgy Kepuladze, Elgudzha, Lucrător Cultural de Onoare al Ucrainei și Georgiei, consul onorific al Georgiei în federaţia rusă. La Ialta, în 2008, a inițiat înfrățirea între Sevastopolul ucrainean și Poti, și, de asemenea, a pregătit un turneu în Republica Autonomă Crimeea al Ansamblului de Stat al Georgiei, numit după Nino Sukhishvili.

Editorialistul din Donetsk şi mai apoi din Crimeea, Evgeniy Gaivoronsky, a scris într-un articol despre «munca» activă a unui grup organizat, «clanul Kontridze», care se lansase pe coasta de sud a Crimeii înainte de 2020. Kontridze îşi asociaseră activitățile cu viceprimarul de atunci al Moscovei, iar acum viceprim-ministrul guvernului rus, Marat Khusnullin, responsabil pentru Crimeea anexată. În acest material, Elgudzha și Georgiy Kepuladze, care a fost numit acum la conducerea autonomiei georgiene din Ialta, sunt consideraţi de autor ca «directori de operaţiuni» ai mafiei georgiene afiliate cu FSB al Federației Ruse

Alegerile din Georgia sunt o bătălie decisivă pentru viitoarea politică externă a țării

Tbilisi încearcă de mai bine de zece ani să convingă partenerii internaționali să schimbe numele țării lor în Sakartvelo în arena internaţională, deoarece Gruzia [denumirea folosită în ţările slave şi în cele care erau în lagărul sovietic, n.t.] este un nume rusesc.

Alegerile parlamentare din Georgia vor avea loc pe 26 octombrie. Rezolvarea conflictului cu Rusia este una dintre cele mai importante priorități pentru următorii ani, a declarat premierul georgian Irakli Kobakhidze, prezentând programul electoral ambițios al partidului de guvernământ Visul Georgian. Principalul său adversar, ca și la alegerile anterioare, este considerat a fi Mișcarea Națională Unită, fondată de Mihail Saakașvili, care servește drept nucleu al coaliției partidelor de opoziție Mișcarea Națională – Unitate.

Revista rusă «Viaţa Internaţională» oferă evaluări ale partidelor politice din Georgia și «justifică curajul partidului de guvernământ» care «a provocat Occidentul»: «Visul Georgian» continuă să conducă în faţa tuturor forțelor politice, promițând că va primi până la 40% din voturile exprimate.

Președinta Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat că țara este condusă de «guvernul rus», iar partidul de guvernământ Visul Georgian vrea să falsifice viitoarele alegeri parlamentare. «Acestea nu sunt alegeri obișnuite, ci mai degrabă o alegere între viitorul european și trecutul rus», a spus ea într-un interviu pentru ziarul britanic Financial Times.

«Responsabilitatea pentru schimbarea politicii externe a Georgiei revine miliardarului Bidzina Ivanishvili, care și-a făcut averea în Rusia. Acum Ivanishvili conduce personal, din nou, campania electorală a partidului său, iar la mitingurile de susținere a „Visului georgian” predică un curs anti-occidental», crede ziarul german Deutsche Welle.

La rândul său, secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a subliniat că țările occidentale fac «încercări nedisimulate» de a exercita presiuni asupra autorităților georgiene și de a influența cursul campaniei electorale. La începutul lunii august, Serviciul Rus de Informații Externe a difuzat informații conform cărora «Washington pregătește o repetare a Revoluției Trandafirilor din 2003 în Georgia, după alegerile parlamentare din 26 octombrie».

«…Alegeri critice vor avea loc în Georgia, deoarece poporul georgian decide asupra direcţiei. Dacă rămân și mențin actualul status quo, nu cred că țara va avea șansa de a avansa pe calea integrării europene», a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda pe 17 octombrie.

Partidele pro-ruse din Georgia și noile «autonomii» georgiene din Crimeea

Adrese de bun venit adresate organizatorilor noilor «autonomii georgiene» din Crimeea au fost transmise de către președintele Autonomiei Naționale-Culturale Georgiene în Federaţia Rusă, de către președintele Fundației pentru renașterea și dezvoltarea relațiilor ruso-georgiene David Tsetskhladze și de către omul de afaceri rus, personalitate socială și politică, secretar internațional al partidului georgian «Solidaritate pentru pace», Mamuka Pipia.

«Solidaritatea pentru pace», care include semnarea «noului Tratat de la Georgievsk» cu Rusia [Tratatul de la Georgievsk, semnat la 24 iulie 1783, între imperiul ţarist şi regatul georgian Kartli, n.t.], continuă să funcționeze fără amestec în Georgia, în ciuda încălcărilor evidente ale constituției georgiene remarcate de către observatori. [Tratatul de la Georgievsk a fost încheiat între Ecaterina a II-a a rusiei şi Erekle II de Kartalinia-Kakhetia (Georgia de est); documentul prevedea că imperiul moscovit garanta integritatea teritorială şi continuitatea dinastiei domnitoare Bagratide, în schimbul conducerii afacerilor externe ale Georgiei… Adică independenţa regatului georgian devenea de domeniul trecutului].

Expert al Asociației pentru Reintegrarea Crimeii (Kyiv-Paris), avocatul internațional Boris Babyn consideră că scopul activității curente a serviciilor speciale ruse cu privire la «georgienii din Crimeea» este cel clasic, tradiţional rusesc: creează «parteneri» falși pentru a simula «cooperarea internațională». [s.t.]

«În acest scop, se înfiinţează în grabă așa-numitele „autonomii național-culturale”, mai întâi „locale”, iar apoi, evident generale, care își vor declara „unificarea în autonomia regională”. „Regimul Bidzina Ivanishvili” de la Tbilisi devine din ce în ce mai puțin jenat să urmărească public „cursul lumii ruse”, și este destul de probabil ca după alegerile din octombrie și stabilirea definitivă a guvernării autoritare în Georgia, să fie gata să slujească dorinţelor Kremlinului cu privire la provocările din Crimeea. În acest scop, îi pregătesc pe „partenerii de rezervă” din Crimeea…», a spus el într-un interviu cu jurnalistul de la Realităţi din Crimeea.

Potrivit lui Boris Babyn, vectorul georgian al Kremlinului este construit pe o singură persoană: Bidzina Ivanishvili, un oligarh moscovit de origine georgiană.

«Este o abordare clasică a agresorului, atunci când problemele politice de „gestionare a teritoriului” sunt încredințate unui singur personaj de „maximă loialitate”, care concentrează în mâinile sale problemele financiare și de personal direct din anturajul dictatorului de la Kremlin, în timp ce restul păpușilor georgiene sunt folosite doar pentru a crea aşa-numitul „zgomot alb” [zgomotul alb reprezintă combinarea tuturor frecvenţelor sonore, cu scopul de a masca alte sunete, n.t.]. În 2024, Ivanishvili a trecut de la rolul unei „eminențe gri” în planul public, la conducerea în mod deschis a partidului cheie pro-rus din Georgia, care se pregătește să controleze complet puterea în țară începând cu luna octombrie, pe modelul Rusiei Unite, pe care îl copiază cu grijă. Acest lucru este necesar pentru înăsprirea în mod substanţial a „politicii interne” și organizarea „epurărilor” în masă, care vor afecta în mod clar nu numai opoziția democratică, ci și toate grupurile „insuficient de loiale” din actualul guvern pro-Kremlin al Georgiei» a conchis expertul. [s.t.]

Anexarea Crimeei de către Rusia

În februarie 2014, oameni înarmați în uniforme nemarcate au ocupat clădirea Radei Supreme a Republicii Autonome Crimeea, Consiliul de Miniștri al Republicii Autonome Crimeea, precum și aeroportul Simferopol, trecerea cu feribotul de la Kerci și alte obiecte strategice, și au blocat, de asemenea, acțiunile trupelor ucrainene. Autoritățile ruse au refuzat inițial să recunoască faptul că acești bărbați înarmați erau membri ai armatei ruse. Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut ulterior că este vorba de armata rusă.

La 16 martie 2014, pe teritoriul Crimeii și Sevastopolului a avut loc un aşa-zis «referendum privind statutul peninsulei», nerecunoscut de majoritatea țărilor lumii, în urma căruia Rusia a inclus Crimeea în componența sa. Nici Ucraina, nici Uniunea Europeană, nici Statele Unite nu au recunoscut rezultatele «referendumului». Vladimir Putin a anunțat pe 18 martie «anexarea» Crimeii la Rusia.

Organizațiile internaționale au recunoscut ocuparea și anexarea Crimeii ca fiind ilegale și au condamnat acțiunile Rusiei. Țările occidentale au impus sancțiuni economice. Rusia neagă anexarea peninsulei și o numește «restabilirea justiției istorice». Rada Supremă a Ucrainei a anunțat oficial data de începere a ocupării temporare a Crimeii și Sevastopolului de către Rusia la 20 februarie 2014.

Autor : Rudolf Medved, 21 octombrie 2024

Traducere şi note: Andrei Răutu

Link către publicația originală – https://ru.krymr.com/a/krym-gruziya-vibory/33165545.html

Surse foto:

1/ fb Silvia Radetschi;

2/ Harta regatelor georgiene timpurii (600-150 î.Hr.), wiki;

3/ Harta etnică a federaţiei ruse, linkedin Roman Sheremeta.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.