În cadrul unui proiect pilot, publicăm o serie de materiale despre situația din Crimeea și Sevastopolul anexate de Federaţia rusă, despre acțiunile Moscovei în regiunea Mării Negre și despre natura agresiunii ulterioare a Kremlinului. Acest demers nu are scopuri comerciale. Rudolf Medved din Kyiv și Andrei Răutu din București doresc să transmită publicului de limbă română adevărul despre situația din Peninsula Crimeea ocupată și planurile Moscovei la Marea Neagră. Suntem gata să răspundem eventualelor sugestii cu privire la subiectele din Crimeea care interesează cititorii. Astăzi, despre cum imperiul moscovit foloseşte identitatea falsă «moldovenească» în scopul destabilizării Republicii Moldova şi Ucrainei, şi despre repetarea vechii reţete imperiale, folosite în perioada interbelică împotriva României şi Finlandei, prin constituirea de «guverne democratice în exil/autonomii cultural-naţionale» într-o proximitate sovietică/moscovită disponibilă; despre «tradiţia muscală a apelului la forțele de securitate pensionate»…
«Realităţi din Crimeea» este un proiect al serviciului Radio Libertatea în limba ucraineană, lansat imediat după ocuparea peninsulei Crimeea în 2014. Misiunea proiectului este promovarea valorilor democratice prin difuzarea de informaţii corecte, necenzurate şi discuţii libere.
«Punctul de adunare». De ce convoacă Kremlinul «compatrioții moldoveni» la Ialta?
Potrivit presei din Crimeea controlată de Moscova, în decembrie 2024, a avut loc la Ialta o prezentare a biroului «Centrului Cultural și Educațional al Moldovei». La evenimentul din complexul staţiunii «Mriya» au participat aproximativ 500 de invitaţi: originari din Moldova, membri ai familiilor acestora, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor ruse din Crimeea.
De ce este politizat rolul minorității moldovenești din peninsula Crimeea anexată? Cum sunt legate alegerile din Moldova și activitatea Kremlinului în rândul diasporei moldovenești? Moldovenii din Ucraina: cum sunt ei organizaţi, există asociaţii pro-ruse acolo? De ce sunt minoritățile naționale subiectul unei atenții constante a serviciilor speciale și a organelor de stat ale rusiei? Realităti din Crimeea a încercat să înțeleagă aceste și alte probleme împreună cu experți.
Melodii și dansuri naționale interpretate de artiști, mâncăruri tradiționale din bucătăria moldovenească, precum și cursuri de master de creație au fost prezentate la reuniunea biroului «Centrului Cultural și Educațional al Moldovei». Șeful centrului, Vitalii Turok, a declarat în studioul «Yalta Lens» că «biroul va deveni un loc de muncă pentru angajații unei organizații culturale și educaționale,… natura muncii va fi din ce în ce mai mobilă, programele culturale și educaționale se vor desfășoară aici și vom oferi și asistență compatrioților – juridic, orice consultație». De asemenea, s-a aflat că centrul a fost fondat în decembrie 2023 şi că structuri similare funcționează deja în 26 de regiuni ale federației ruse.
O «oglindă» culturală și educațională de la Moscova pentru moldovenii din Crimeea
După 2014, autoritățile ruse din peninsula au lichidat asociația republicană din Crimeea «Societatea moldo-română» condusă de Mykola Untile. Această organizație nici măcar nu a fost ajutată de faptul că, printe invitaţii frecvenţi la evenimentele sale culturale s-au numărat Serhii Aksonov (conform documentelor – Aksenov), șeful rus al Crimeii, Valerii Aksonov, tatăl lui Serhii Aksonov, deputat în parlamentul Crimeii și «curator al programelor spațiale din Crimeea» (ambele mutate în peninsula din orașul moldovenesc Bălţi), precum şi Volodymyr Konstantynov, șeful parlamentului rus al Crimeii (mutat din Transnistria).
Serhii Yerkhan din Yevpatoria, fiind primarul neales al orașului, șef al «armatei de bază a cazacilor zaporojeni» din Yevpatoria, iar mai târziu – șef al organizației publice «Comunitatea cazacilor din Ucraina» și adjunct al consiliului orașului Yevpatoria, a devenit începând cu anul 2015, cu sprijinul câtorva organizații locale de moldoveni din Yevpatoria, Feodosia și Ialta, fondatorul și șeful unei organizații alternative, – așa-numita «Autonomie Național-Culturală Regională (ANCR) “Plai” a moldovenilor din Crimeea».
În același timp, a primit funcția de asistent al lui Serhii Aksonov, iar mai târziu a devenit coordonatorul LDPR în consiliul rus orăşenesc din Yevpatoria. [LDPR, n.t.: Partidul Liberal Democratic din rusia, fondat de Vladimir Jirinovschi în 1992, este un partid ultranaţionalist şi populist, cu partide afiliate în Belarus şi în Transnistria. De la alegerile din 2021, ocupă 21 de locuri în Duma de Stat, obţinând 7,55% din voturi]. Şi-a pierdut toate aceste funcţii «din cauza conducerii în stare de ebrietate». Dar în 2019, a devenit membru al parlamentului Crimeii din Partidul Liberal Democrat și chiar membru al cunoscutului «Comitet pentru diplomație publică și relații internaționale».
Anterior, în 2018, ANCR «Plai» a moldovenilor din Crimeea și ANCF [asociaţia naţional-culturală federală, n.t.] a moldovenilor din federația rusă, condusă de Liudmila Korsun, cu sprijinul lui Pavel Shperov, deputat al Dumei de Stat nerecunoscute din partea LDPR, din Crimeea, au lansat o amplă campanie propagandistică referitoare la «alianța Crimeii și Moldovei», apărută în a doua jumătate a secolului al XV-lea «în fața expansiunii turcilor otomani». Potrivit «interpretării istoriei de către LDPR», «domnitorul moldovean Ștefan al III-lea cel Mare a intrat într-o alianță cu Alexandru, prințul de Theodoro, care a moștenit tronul Mangopului după moartea fratelui său» [Mangop este denumirea dată de tătari principatului succesor al imperiului roman de răsărit în Crimeea Theodoro, n.t. Numit şi Goţia, sau Principatul Theodoro-Mangop, ocupa partea de sud a Crimeii. Este o romăşiţa a Imperiului roman de răsărit, dar şi ultimul vestigiu al Goţilor din Crimeea, până la cucerirea otomană din 1475. Statul era aliat apropiat al Imperiului Trapezuntului]. În 1475, 300 de soldaţi au sosit din Moldova la Mangop, şi, împreună cu locuitorii capitalei Principatului Theodoro, asediată de turcii otomani, au susţinut timp de câteva luni o eroică apărare a oraşului». În amintirea acestor evenimente, care «au determinat din punct de vedere istoric legătura de neîntrerupt între Moldova, Crimeea și rusia», «compatrioții moldoveni» au instalat o placă comemorativă la intrarea în peștera în care se află Mănăstirea Sfânta Bunavestire pe Muntele Mangop-Kale. [De remarcat că, deşi propaganda rusă neagă legătura dintre Crimeea şi Ucraina, susţine asimetric legătura dintre Moldova, Crimeea şi … «rusia». Poate vi se pare cunoscut, dar, la un moment dat, după invazia rusă a Crimeii din 2014, începuse să circule un zvon cum că peninsula tocmai ocupată avea mai degrabă o populaţie «moldovenească» şi germană, iar nu ucraineană…, n.t.]
Potrivit Liudmilei Korsun, șefa ANCF a moldovenilor din federația rusă, structura federală condusă de ea a fost înființată cu participarea ANCR a moldovenilor din Crimeea și de Serhii Yerkhan personal, precum și de «un număr de organizații federale moldovenești». Doamna Korsun însăși, potrivit acesteia, a jucat rolul unui «pod de legătură», contactând ambasada Republicii Moldova la Moscova și reprezentanți ai administrației fostului președinte Igor Dodon.
La sfârșitul anului 2023 a fost creat la Moscova «Centrul Cultural și Educațional al Moldovei», cu filiale și birouri în federația rusă și în Crimeea anexată, iar un an mai târziu, Kremlinul a decis «deschiderea oficială a unui birou» al acestei structuri la Ialta.
Între timp, publicațiile din regiunea Moscovei, în special canalul de știri Kolomna.RU, au scris în 2014 că Vitalii Turok, care este în prezent șeful «Centrului Cultural și Educațional al Moldovei» din Ialta, s-a născut în 1973 în orașul Horlivka, regiunea Donețk, în 2002 a absolvit Institutul de Automobile și Drumuri al Universității Naționale Tehnice Donețk, iar în 2006 – Facultatea de Drept a Academiei Internaționale de Management al Personalului. A servit în forțele armate și agențiile de aplicare a legii. A lucrat la Ministerul Afacerilor Interne din 1994 până în 2014. În august 2014, a fost numit șeful Serviciului al 5-lea al Serviciului Federal al Federației Ruse pentru Controlul Traficului de Droguri (FSKN) din regiunea Moscova.
Kremlinul va «juca totul pe o carte» în procesul alegerilor parlamentare din 2025 din Moldova
Până la începutul alegerilor din octombrie 2024 în Moldova și desfășurarea concomitentă a unui referendum privind consacrarea cursului euro-atlantic în constituția țării, amenințările Kremlinului cu privire la perioada începerii agresiunii pe scară largă a rusiei în Ucraina au devenit din nou relevante: Moscova ar putea intra în război din Crimeea până în Basarabia. Acest lucru a fost discutat de observatori străini, jurnaliști și personalități politice, precum și scris de Realităţi din Crimeea [articol apărut în limba română în expresmagazin.ro, n.t.].
Una dintre personalitățile publice din Republica Moldova în problemele drepturilor omului, un politolog și analist care a dorit să rămână anonim, a confirmat într-o conversație cu un jurnalist al Realităţi din Crimeea că Vitalii Turok, care a lucrat «fructuos» în agențiile de aplicare a legii, încearcă acum să treacă drept un găgăuz «pe linie maternă», dar nu vorbește limba română.
«Kremlinul nu și-a abandonat planurile pentru Ucraina, Moldova și Transnistria [nerecunoscută]
«Diaspora străină a jucat un rol important în procesul de susținere a unui răspuns pozitiv la întrebarea principală a referendumului, precum și în menținerea forțelor democratice pro-europene la putere în Moldova. Extinderea activităților pseudo-centrului Moscovei al Moldovei pe întreg teritoriul federației ruse și al Crimeii ocupate este un indicator că Kremlinul nu și-a abandonat planurile pentru Ucraina, Moldova și Transnistria [nerecunoscută]. Totodată, conform tradiției, încearcă să apeleze la forțele de securitate pensionate», – a subliniat interlocutorul din Moldova, sub protecţia anonimatului.
Potrivit șefului adjunct al Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință, diplomatul Ihor Lossovskyi, conform rezultatelor ultimului recensământ integral ucrainean din 2001, 0,19% din totalul populației Peninsulei Crimeea se declarau «moldoveni», şi locuiau în Republica Autonomă Crimeea, ceea ce nu poate fi considerat «semnificativ prin numărul de persoane de o anumită naționalitate cu trai compact».
[N.t: Conform ultimului recensământ pe întreg teritoriu al Ucrainei, în 2001, există în Ucraina 150.989 de persoane care se declară române, în timp ce 258.619 se consideră «moldoveni». Majoritatea celor care se consideră români sunt în regiunile Cernăuţi – 114.555, adică 12,5%, faţă de 67.225, 7,31% moldoveni; Zakarpattia – 32.668 sau 2,6% români, 0 moldoveni; Odesa – 724 sau 0,03% români faţă de 123.751 sau 5,04% moldoveni; în restul regiunilor, identificarea se face ca «moldoveni». Cei care se declară moldoveni vorbesc în limba română în proporţie de 71,1%, rusa 17,6%, ucraineana 10,7%, în timp ce românii vorbesc în principal limba română în proporţie de 92,1%, rusa doar 1,5%, ucraineana 6,2%. În timp ce «moldovenii» sunt exclusiv creştini răsăriteni – ortodocşi, românii sunt fie ortodocşi fie greco-catolici. Se declară «moldoveni» persoane din următoarele regiuni, unde nu s-au declarat români: RA Crimeea, 0,2%; Cherkasy, 0,1%; Donetsk, 0,2%; Kherson, 0,4%; Kirovohrad, 0,7%; Mykolaiv, 1%; Odesa, 5%; ].
«Dar tocmai aceasta este teza pe care autoritățile ruse au folosit-o pentru a justifica necesitatea creării unor centre culturale sau educaționale moldoveneşti [n.t.]. Toate aceste mișcări hibride imperiale sunt „cusute cu fire albe” – nu fără participarea unor servicii speciale; se creează centre „subversive” rusești de influență politică asupra proceselor democratice care se desfășoară astăzi în Moldova, inclusiv cele electorale. Și Crimeea ocupată de rusia, în special Ialta, a fost aleasă și pe principiul proximității geografice și al confortului intervenției în cazul în care apare o astfel de oportunitate. La fel ca în timpul agresiunii ruse împotriva Finlandei în campania de iarnă din 1939-1940, așa-numitul guvern al „Republicii Democratice Finlanda” a fost creat artificial în Karelia sovietică, lângă granița finlandeză. Anii trec, dar scrierea de mână a imperiului nu se schimbă», a subliniat Ihor Lossovskyi într-o conversație cu jurnalistul Realităţi din Crimeea.

Serviciile speciale moldovenești sunt la curent cu activitățile subversive ale Kremlinului
Interlocutorul moldovean anonim al jurnalistului Realităţi din Crimeea a mai spus că pe site-ul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova a fost publicat un raport privind falsificările în cadrul procesului electoral, descoperite în timpul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional republican din Republica Moldova din 2024. Acest raport a fost prezentat de Directorul Serviciului Alexandru Musteaţă în Parlamentul Republicii Moldova. Raportul conține informații detaliate și cuprinzătoare despre formele de ingerință externă în procesul electoral din Republica Moldova. Astfel, la Moscova a fost creat un «centru de comandă operațional» sub coordonarea autorităților ruse pentru a compromite referendumul republican și alegerile prezidențiale. Raportul menționează și activitățile distructive ale «Centrului Cultural și Educațional al Moldovei» de la Moscova, care a fost «creat în mod declarativ pentru a promova cultura și valorile naționale ale moldovenilor din federația rusă, dar are ca scop de fapt consolidarea diasporei moldovenești în jurul unui grup infracțional organizat». Centrul a fost implicat și în manipularea alegerilor din octombrie 2024 din Moldova.
Divide et impera – dezbină şi stăpâneşte, principiul călăuzitor al imperiului
Realităţi din Crimeea i-a cerut lui Ihor Lossovskyi să comenteze obiectivele Kremlinului și ale autorităților ruse din Crimeea în încercările demonstrative de a uni cazurile etno-politice ale Moldovei, Crimeii anexate de rusia și Transnistriei nerecunoscute.
«Înfrângerea nu i-a potolit pe susținătorii imperiului, ei au stabilit un curs de răzbunare în timpul alegerilor parlamentare din 2025
Ihor Lossovskyi

«Dictatorul de la Moscova nu abandonează planurile sale ridicole de a restaura în secolul XXI ultimul imperiu al secolului al XIX-lea – „Imperiul Răului”. Imaginile „acaparatorilor de pământuri ai Moscovei” – Petru, Caterina, Stalin [n.t.: Petru I, ţar al Moscoviei între 1682 şi 1721, apoi, după înfrângerea Suediei şi acapararea unei bune părţi a pământurilor vestice ale Kyiv Rus’, al Imperiului «rus»; Sophie Augusta Fredericka, prințesa de Anhalt-Zerbst, devenită Ecaterina a II-a/Katharina die Große împărateasă între 1762 şi 1796] – pâlpâie în capul bolnav al „locotenent-colonelului KGB”». «Piticul de la Kremlin» a continuat războiul colonial, imperialist din Ucraina timp de unsprezece ani, iar de trei ani se desfășoară o agresiune sângeroasă la scară largă cu scopul de a distruge poporul ucrainean și statalitatea ucraineană. Până acum, rusia desfășoară procese similare într-un format hibrid, non-militar, în alte țări din spațiul post-sovietic. Dintre acestea, poate cea mai periculoasă amenințare sunt acțiunile Kremlinului în Moldova, care din 1991 suferă de puternica presiune militaro-politică și economică a Imperiului rus. De atunci, cel mai lung conflict «înghețat» din spațiul post-sovietic – Transnistria – rămâne nerezolvat. De doi ani, rusia atacă procesele electorale din Moldova, unde forțele pro-ruse au fost «alese» în Găgăuzia în 2023 ca urmare a mituirii deschise a votanţilor. O ingerință brutală similară a Rusiei a avut loc în timpul alegerilor prezidențiale din Moldova de anul trecut. Aici, din fericire, eforturile Moscovei s-au dovedit a fi inutile. Datorită numeroaselor diaspore moldovenești care trăiesc în țările democratice ale Uniunii Europene și pe continentul american, candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat. Înfrângerea nu i-a potolit pe susținătorii imperiului, aceștia au stabilit un curs de răzbunare la alegerile parlamentare din 2025. De aici provin toate aceste încercări hibride de a manipula «harta Moldovei», a spus Ihor Lossovskyi.
Conform celui mai recent recensământ al populației din întreaga Ucraină, în Ucraina locuiesc 258.619 de persoane care s-au identificat ca aparținând minorității naționale (comunității) moldovenești. Cel mai mare număr locuiește în regiunile Odesa (123.800 de persoane) și Cernăuți (67.200 de persoane). 12 asociații publice ale minorității (comunităților) naționale din Moldova sunt înregistrate în Ucraina.

«Vorbind despre atenția serviciilor speciale ale Kremlinului față de asociațiile minorităților naționale, nu aș evidenția separat asociațiile moldovenești”.
Ihor Lossovskyi
«Nu cunosc organizații politice „pro-ruse” ale comunității naționale moldovenești din Ucraina, totuși, unii reprezentanți ai organizațiilor moldovenești folosesc limba rusă mai mult decât ucraineană în viața de zi cu zi. Astăzi, este greu de imaginat care este motivația ipoteticului „pro-rusism”, dacă oamenii, indiferent de originea lor etnică, au fost supuși constant bombardamentelor și bombardamentelor sângeroase ale „eliberatorilor” ruși timp de trei ani la rând. …Etnogeneza este un proces foarte complex și delicat, în niciun caz statul nu se poate amesteca în el. La rândul său, Ucraina nu folosește termenul „limba moldovenească” în discursul oficial, la cererea oficială a conducerii moldovenești și ca răspuns la legea adoptată la 22 martie 2023, care corespunde deciziei Curții Constituționale din 2013 a acestei țări. Vorbind despre atenția serviciilor speciale ale Kremlinului față de asociațiile minorităților naționale (comunități) nu numai din Ucraina, ci și din multe alte țări ale lumii, nu aș evidenția „asociațiile moldovenești”. Agitaţia falsă în jurul anumitor probleme, inclusiv cele etnice sau religioase, în primul rând în țările vecine cu Rusia, este o practică constantă și de lungă durată a cercurilor imperiale rusești. Acestea sunt trăsăturile caracteristice binecunoscute și scrierea de mână a guvernului autoritar imperial încă din vremea țarismului. Principiul imperiului „divizează și stăpânește” nu a fost încă anulat», a conchis Ihor Lossovskyi.

Surse foto (de la stanga la dreapta, de sus în jos)
1) «Moldova suverană», foto Maryna Fateieva;
2) Acoperământul Mariei de Mangop; wiki;
3) Principatul Theodoro la 1400, wiki;
4) Maia Sandu își sărbătorește victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova. Chișinău, 3 noiembrie 2024, AFP, poză din articol.
Autor : Rudolf Medved 10 ianuarie 2025
Traducere, note şi foto: Andrei Răutu
Instalați aplicația Realităţi din Crimeea pentru iOS și Android.
Link către publicația originală – https://ua.krymr.com/a/tochka-skladannia-navischo-kreml-sklykaie-u-yalti-moldovskykh-spivvitchyznykiv/33273815.html