Teodor Baconschi despre Chantal Delsol, creștinism și modernitate

Timp de lectură 2 min.

Prin ce se distinge profilul intelectual reprezentat de gânditoarea franceză Chantal Delsol? În ce măsură este acest profil recunoscut în spațiul public românesc? Cât de relevantă este o asemenea perspectivă moderată, lucidă și integratoare pentru edificarea unei creștin-democrații autentice? Putem vorbi, oare, în zilele noastre, despre un Creștinism fără Creștinătate? Unde se resimte mai dramatic acest fenomen: în estul sau în vestul Europei? Cum se explică necesitatea asumării conștiente a unui angajament creștin pe termen lung? De ce este mai greu de dus povara libertății decât cea a servituții și a propagandei? Ce anume ar trebui să includă trusa de supraviețuire a unei bune educații religioase? Pe firul unor întrebări revelatoare, dialogul dintre Teodor Baconschi, eseist, diplomat și istoric al religiilor, și publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu prilejuiește o elegantă incursiune în țesutul ideatic al volumului „Sfârșitul Creștinătății. Inversiunea normativă și noul timp” de Chantal Delsol, reliefând portretul intelectual de excepție al distinsei autoare catolice, precum și necesitatea descoperirii unor formule menite să revitalizeze relația dintre Stat și Biserică, sub auspiciile democrației contemporane și ale unei stăruitoare educații religioase a tinerelor generații. 

 4:38 „Chantal Delsol se integrează într-o familie de filosofi catolici care au înțeles că trecutul nu mai poate reveni, au înțeles că bătălia aceasta reacționară pentru a ține în viață un Creștinism politic este ea însăși o sursă de totalitarism.” 

10:05 „Claritatea morală a gândirii lui Chantal Delsol, limpezimea categoriilor cu care lucrează, talentul ei de a reconstitui aceste avataruri ale ciocnirii dintre Creștinism și modernitate ne ajută și pe noi, în ortodoxie.” 

18:13 „Or, această nouă deschidere către Biserică – ca popor al lui Dumnezeu – este un prim pas în direcția de a depolitiza Creștinismul, de a-l regăsi față în față, în comunități care, într-adevăr, funcționează pe baza solidarității și a iubirii.” 

23:28 „Nu mai putem reveni la o societate monocrom creștină, monopolist creștină, în care – cum ziceam – Evanghelia guvernează, pentru că asta duce la fariseism dictatorial, la poliție politică, la inchiziție și așa mai departe.” 

32:49 „Trebuie să găsim și noi o formulă în care simfonia bizantină Stat-Biserică să fie reformulată ca nouă teologie politică în democrație.” 

40:11 „Treizeci de ani de libertate religioasă, de religie în școli, de catehizare – și vedem un tineret în mare parte rupt de Biserică, ignorant în materie de doctrină creștină, de tradiție, de teologie.”

Cartea poate fi cumpărată aici

Text preluat de pe edituraspandugino.ro

Vezi si:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.