Telegrama cenzurată din 1947 semnată de președinții partidelor istorice

Timp de lectură 1 min.

Reproducem aici textul, tradus din originalul în franceză al unei telegrame din 5 aprilie 1947, care a fost oprită de cenzură, neajungând la destinatar, Uniunea interparlamentară de la Geneva. 

« În numele poporului român, oprimat de un regim dictatorial, protestăm cu cea mai mare vigoare împotriva acceptării unei așa-numite delegații parlamentare române la Congresul și la Biroul Uniunii interparlamentare.

Așa-numita delegație nu reprezintă decât un guvern care a fost impus poporului român și care își menține autoritatea exclusiv prin teroare. Condițiile bine-cunoscute care au dus la falsificarea rezultatului alegerilor parlamentare din România din noiembrie 1946, în pofida tuturor angajamentelor internaționale (acordurile de la Yalta, Potsdam și Moscova) și a promisiunilor solemne ale guvernului Groza-Tătărăscu, erau suficiente pentru a considera nule pretențiile acestei delegații de a reprezenta poporul român și de a se reclama de la un Parlament demn de acest nume. 

Reprezentanții presei britanice și americane au certificat că alegerile din noiembrie 1946 au fost trucate în mod grosolan. Ca și guvernele Marii Britanii și Statelor-Unite, care au declarat public că nu recunosc aceste rezultatele ca cele ale unor alegeri corecte și libere.

Ca purtători de cuvânt ai imensei majorități a națiunii române, am adresat un protest oficial secretarului General al ONU, și afirmăm voința României de a-i fi respectate independența, dreptul la suveranitate și libertățile esențiale oricărei vieți democratice.

Iuliu Maniu, președinte al Partidului Național Țărănesc 

C.I.C. Brătianu, președinte al Partidului Național Liberal

Const. Titel Petrescu, președinte al Partidului Social-Democrat Independent

București, 5 aprilie 1947 »

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.