De ziua mea am primit din partea fiicei mele Sonia un dar special: volumul Renegades. Born in the USA, de Barack Obama și Bruce Springsteen. Neobișnuitul parteneriat între un ”monstru sacru” al rockului, cu origini irlandeze, născut în New Jersey, și primul black President of the United States of America, născut în Hawaii, i-a șocat pe mulți. Subtitlul volumului Renegades. Born in the USA este inspirat de titlul unuia dintre best-selling albums din muzica modernă. Intenționam să scriu un comentariu de carte, dar deocamdată scriu o recomandare de lectură, pentru că este un volum care trebuie citit, ascultat, privit (ca un album). Cei doi autori fac parte din lumi diferite și i-am perceput diferit de-a lungul vremii.
Pe Bruce Springsteen l-am plăcut dintotdeauna. L-am ascultat prima dată pe la mijlocul anilor ’70, pe vremea comunismului, cînd cineva a adus la liceu albumul Born to run. În curînd va fi o jumătate de secol de atunci. Nu mai țin minte exact cînd a apărut și o videocasetă cu unul din concerte. Nici la radio, nici la televiziune nu se transmitea în România o asemenea muzică. Pe atunci, nu aveai voie să intri în școală cu ”blugi”, toți eram obligați să purtăm uniforme, băieții trebuiau să se tundă scurt, ”reglementar,” iar impactul imaginilor și muzicii din lumea liberă era teribil. Oricum, vocea lui Bruce Springsteen era inconfundabilă, iar trupa lui, E Street Band, avea un sound cu totul aparte. Din cartea la care mă refer aici am aflat că pe vremea cînd s-au lansat, E Street Band era diferită de toate celelalte, erau trei muzicieni albi și trei negri, lucru rar, dar acum mai bine de patru decenii nu eram conștient de asemenea diferențe. După ce am mers prima dată în America, am ascultat toate albumele lui Springsteen.
Pe Barack Obama nu l-am plăcut dintotdeauna. În alegerile prezidențiale din 2008, preferatul meu a fost John McCain, erou al războiului din Vietnam, căzut prizonier și torturat, devenit un inamic al războaielor neîntemeiate, iar în cele din urmă senator republican (Arizona). A pierdut în favoarea mai tînărului său coleg, Barack Obama, senator democrat (Illinois). Ca o paranteză, la fel am pățit și în alegerile prezidențiale din 1992, cînd favoritul meu, președintele George Bush (cel care a continuat politica lui Reagan de doborîre a ”Imperiului Răului”, compus din Uniunea Sovietică și sateliții ei, inclusiv România comunistă) a pierdut în favoarea mai tînărului său contracandidat, Bill Clinton, guvernatorul din Arkansas (atunci a fost o bătălie în trei, miliardarul Ross Perrott intrase și el în finală). În acea vreme, după experiența cu partidul-stat din Vechiul Regim, admiram ambele partide, și pe republicani, și pe democrați, iar strategia de bipartisanship mi se părea genială și a fost mereu un reper pentru cursurile mele de partide politice. Cu timpul, pe măsură ce am studiat, iar apoi am predat cursuri de politică externă americană, i-am prețuit și pe președinții democrați, mai ales pe Obama. Acesta din urmă este reperul crucial pentru înțelegerea următorilor doi președinți, Donald Trump și Joe Biden. Succesorul lui Obama a încercat să boicoteze sau să desființeze aproape tot ceea ce construise acesta (de la ieșirea din Trans-Pacific Partnership și din acordul nuclear cu Iranul pînă la scoaterea Americii din Acordul climatic de la Paris). Joe Biden a fost vicepreședintele lui Obama două mandate, iar adesea a avut păreri diferite ori contrare, fiind încurajat să se comporte astfel chiar de către șeful său. Există un political background pentru multe dintre deciziile lui Biden, în contextul continuităților/discontinuităților față de Obama. Pe scurt, unul dintre coautorii cărții despre care scriu continuă să fie un reper indispensabil pentru înțelegerea Americii Secolului XXI.
Renegades. Born in the USA este altceva decît o carte-interviu, în care o celebritate dintr-un anumit domeniu răspunde întrebărilor unui interlocutor curios, un admirator fascinat de cariera și viața primului. Din mai multe exemple de acest tip care îmi vin în minte, mă refer doar la unul care m-a marcat: Isaiah Berlin, un fabulos gînditor al ultimului secol, a refuzat să-și scrie autobiografia, dar a acceptat să stea de vorbă despre viața și scrierile sale cu un confrate mai tînăr, Michael Ignatieff. Nu este nici un exercițiu hermeneutic în care un ”iubitor de înțelepciune”, ”un mai știutor” versat vrea să demonstreze că adevărurile universale pot fi obținute dintr-o conversație cu cineva ”mai puțin știutor”, ca în anumite ”dialoguri” ale lui Platon. Este pur și simplu un dialog deschis între doi interlocutori care au multe de povestit despre viața și cariera lor, dar mai ales despre marile teme ale societății americane și globale moderne. Sunt doi self-made Americans care au pornit în viață avînd o serie de dezavantaje, doi „renegați,” dar care au reușit să se ridice deasupra condiției de ”marginali”, să se impună și să devină – fiecare în felul său – personalități de referință ale modernității, cu renume american și planetar.
La origine a fost un dialog între cei doi protagoniști, care a fost difuzat online live, fără un scenariu prealabil, o ”improvizație” a cărei autenticitate a uimit publicul. Despre Obama știa întreaga planetă că este de o inteligență sclipitoare și un vorbitor mai mult decît înzestrat. Marea surpriză este Springsteen, despre care puțini își închipuiau ce nivel de inteligență și creativitate are, deși cine cunoaște versurile cîntecelor sale își dă seama cît de special este poetul-muzician originar din New Jersey. Cînd Barack Obama l-a sunat pe Bruce Springsteen să îi propună colaborarea pentru un podcast, acesta din urmă a crezut că fostul președinte avea numărul greșit. Anterior, cei doi stătuseră de vorbă de cîteva ori, înainte și după ce Obama a devenit președinte, au cîntat împreună, iar modul extrem de original în care muzicianul Springsteen se pronunța în legătură cu orice problemă, complet diferit de gîndirea politicienilor sau a personajelor din lumea universitară, mediatică, și intuițiile sale i-au atras atenția și l-au cam pus pe gînduri pe politician. Dialogul este neconvențional, profund, alert, adesea memorabil.
Renegades. Born in the USA este o carte cu totul ieșită din comun, imposibil de înțeles de către cei cărora nu le place muzica modernă americană; este nerecomandată celor cărora nu le place fotografia ca artă, pentru că îl provoacă pe cititor să treacă dincolo și dincoace de nivelul textual[1]. Este o carte auditiv-muzicală, în sensul că te obligă să asculți din nou sau pentru prima dată cîntecele și albumele lui Bruce Springsteen (după cum te pune în situația de a asculta/reasculta discursuri politice ale lui Obama, intrate în istorie). Sunt multe referințe la acea muzică, cu fotografii ale textelor cîntate și comentarii asupra muzicii, concertelor. Iar muzicianul este la rîndul său surprins de felul profund în care politicianul Obama se raportează la diferite genuri muzicale, cîntece și muzicieni, precum și la modul în care au definit America și generații succesive. Cartea te obligă să asculți din nou muzica americană din secolul XX și din secolul XXI. Adevărul este că nu ai cum să înțelegi Statele Unite fără muzica americană și cea a ”invaziei britanice” (și fără filmele americane), iar ca să înțelegi semnificiațiile din Renegades trebuie să cunoști și să asculți acea muzică.
Pe vremea cînd Michelle și Barack Obama locuiau la Casa Albă, erau organizate frecvent spectacole excepționale de muzică clasică și modernă în East Room sau în alte părți, pe unele le-am ascultat chiar la vremea respectivă, cînd erau date publicității (așa am aflat despre și am ascultat, de pildă, fragmente din opera rap a lui Lin-Manuel Miranda, cu mult înainte de lansarea musicalului Hamilton pe Broadway, un spectacol care i-a ajutat pe americani să se redefinească prin reîntoarcerea postmodernă la ”părinții fondatori”). De altfel, volumul conține o secțiune cu seria ”In Performance at the White House” (lista celebrităților în concert la reședința prezidențială este copleșitoare, de la Paul McCartney ori Mick Jagger la Aretha Franklin ori Carole King; Obama însuși a fost adus pe scenă de către unii muzicieni să cînte împreună, s-a dovedit talentat, merită ascultate și privite scenele cu B.B. King). Am petrecut mult timp la Washington, D.C., iar ziarul local (Washington Post) publica periodic listele cărților citite de președinții americani (nu toți citeau la fel de intens, dar oricum mai mult decît locatarii de la Palatul Cotroceni), ale filmelor și serialelor urmărite de aceștia, ale spectacolelor de teatru văzute, precum și ale cîntecelor și albumelor ascultate de ei. Cetățenii urmăreau cu atenție preferințele culturale, muzicale și intelectuale ale celor aflați la conducere.
Renegades este o carte grafică, vizuală, plină de imagini fotografice din cariera politică și muzicală, din viața personală și publică a celor doi protagoniști. Sunt sute de fotografii, – fiind vorba despre două supercelebrități, fotografiate de milioane de ori, selectarea celor mai sugestive imagini trebuie să fi fost dificilă, – dar nu este un album fotografic. Imaginile sunt indispensabile pentru înțelegerea capitolelor din carte (”Our Unlikely Friendship”; ”The American Story”; ”Amazing Grace”; ”American Skin”; ”The Almighty Dollar”; ”Wresting With Ghosts”; ”A Fearless Love”; ”The Rising”) și a conținutului conversației dintre doi tipi unici.
Scriam mai sus că despre Obama știa întreaga planetă că este de o inteligență sclipitoare și un vorbitor inegalabil. Este și un scriitor remarcabil, lucru pe care l-au constatat cititorii primului volum din memoriile sale (A Promised Land), care a fost tradus în 24 de limbi ale lumii, inclusiv în limba română. După părerea mea, Renegades. Born in the USA este o carte care nu ar trebui tradusă în nici o altă limbă, din pricina încărcăturii muzicale consistente. Pare ceva de neconceput să traduci versurile muzicienilor americani sau britanici. Paradoxul este că în lumea în care trăim se întîmplă și ”lucruri de neconceput”. Acum cîțiva ani, pe cînd călătoream cu un grup de vorbitori de limbă engleză în ”Ținutul Secuiesc,” am auzit la radio, în restaurante, baruri, hoteluri, cîntece care îmi păreau extrem de familiare, dar cu versurile schimbate. Mi-a luat ceva timp să realizez că de fapt ascultam din cîntecele lui Bruce Springsteen, The Beatles, The Rolling Stones ș.a.m.d., dar cîntate în limba maghiară. Dar este lumea în care trăim.
NOTE
[1] Renegades. Born in the USA (publicată de Penguin Random House) este o carte autentic americană, despre America și doi American heroes; tocmai de aceea este nerecomandată antiamericanilor, ale căror clișee și teorii conspiraționiste sunt contrazise și demontate de doi tipi lipsiți de prejudecăți, doi patrioți americani.