Putin, 14 decembrie 2023. Sursa foto: APNews.com

Nu abandonați Ucraina!

Timp de lectură 4 min.

Recentul editorial al publicației DeskRussie semnat de Galia Ackerman, cunoscută specialistă a Rusiei, e semnificativ pentru gravitatea situației de pe front și pentru momentul de cumpănă în care ne aflăm cu toții, nu numai ucrainienii:

« În ultimele zile, Ucraina a trăit între deziluzie și speranță. Deziluzie, din cauza refuzului Congresului american de a valida pachetul de ajutor militar pregătit de administrația Biden. Speranță, datorită primirii călduroase la Casa Albă și entuziastă în Argentina. Dar dacă Javier Milei a reușit să-i ofere lui Zelensky un frumos sfeșnic de Hanuka, nu-l poate ajuta financiar, pentru că portofelul statului argentinian e absolut gol. Paradoxal, situația nu este cu mult mai bună în America de Nord. Joe Biden, care are experiența Războiului Rece, înțelege perfect pericolul pe care l-ar reprezenta victoria Rusiei în Ucraina pentru țara sa și pentru întregul Occident. Dar nu poate să-și transmită experiența și intuițiile membrilor Congresului, aceștia au propria lor agendă. Mai ales cei care sunt deja contaminați cu virusul izolaționismului lui Donald Trump (America first!). Iar cea de-a  doua inculpare a fiului președintelui, Hunter Biden, pentru fraudă fiscală gravă, cu siguranță nu crește nici persuasivitatea președintelui, nici șansele acestuia de a fi reales.

Aceeași oscilare între deziluzie și speranță a cunoscut Ucraina în zilele fatidice ale summitului european din 14-15 decembrie. Spre deosebire de amenințările cu veto ale inexorabilului și infamului Victor Orban, UE a decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, dar, în mod semnificativ, a lăsat Georgia pe marginea drumului. Orban a dat dovadă de abilitate: a absentat de la vot, ceea ce a permis liderilor țărilor europene să ia decizia corectă. Speranță certă pentru Ucraina, care a așteptat atât de mult această zi. Pe de altă parte, în ciuda celor 10 miliarde de euro de fonduri europene eliberate pentru Ungaria, cu unicul scop de a-l obliga pe Orban să voteze pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, premierul ungar, considerat un client fidel al lui Vladimir Putin, a spus nu. Deziluzie majoră, pentru că, pentru a negocia aderarea la UE, Ucraina trebuie să câștige războiul, iar asta fără ajutor militar pe termen scurt și lung este greu de imaginat.

Între timp, în ciuda vremii reci de iarnă și a bombardamentelor necruțătoare care continuă să distrugă infrastructura și să ucidă, Ucraina rezistă eroic pentru că este în joc supraviețuirea ei ca națiune și stat. Vedem cât de repede își instalează rușii propaganda în teritoriile ocupate, însoțindu-o cu teroare, asasinate, deportări, instalări de ruși în aceste regiuni, „educație” abjectă în școli și universități. Ca în epoca sovietică, ca în țările din Est ocupate de armata sovietică.

Mai mult, în cadrul conferinței sale de presă anuale, combinată cu „linia directă” către popor, care în realitate nu este altceva decât o punere în scenă jalnică, Putin însuși a repetat care sunt obiectivele „operațiunii militare speciale” din Ucraina: denazificarea și demilitarizarea. Traducând  într-o limbă normală, aceasta înseamnă că Rusia încă speră să provoace o lovitură de stat la Kiev pentru a instaura un regim pro-rus care ar face ceea ce face în prezent administrația militaro-civilă a regiunilor ocupate („denazificare”). Și pentru a zdrobi armata ucraineană prin distrugerea potențialului militar al Ucrainei și a capacității acesteia de a se apăra („demilitarizare”). Putin are nevoie de o satrapie precum Cecenia, o republică rebelă pacificată cu prețul a două războaie, cu aproape 100.000 de morți și cu distrugerea aproape totală a țării. Și un satrap asemănător cu fiara feroce care este Ramzan Kadyrov!

Din acest motiv, Europa și Statele Unite trebuie să depășească dezacordurile interne. De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Europa nu a fost niciodată în pericol așa cum este acum. Poftele lui Putin merg foarte departe, iar el pregătește deja răzbunarea pentru sancțiuni, pentru ostracizarea sa, pentru decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva sa pentru „crime de război”. A ajuta Ucraina înseamnă și a ne ajuta pe noi înșine și a ne salva onoarea »

Sursa: Desk-Russie.eu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.