Expoziţia „Duşmance ale poporului” aduce în faţa publicului portretele a 71 de femei – unele cu prezentări mai largi, altele mai restrânse – care au fost închise în perioada comunistă din raţiuni politice. Acestora li s-a pus eticheta de „duşmani ai poporului” de către regimul comunist din cele mai variate motive: pentru că făcuseră parte din rezistenţa din munţi, pentru că se opuseseră ca pământurile să le fie confiscate în timpul procesului de colectivizare, pentru că avuseseră legături cu Occidentul, fiind acuzate de „înaltă trădare”, pentru participare la revolta muncitorilor de la Braşov din 1987, iar unele dintre ele au fost reţinute pur şi simplu pentru că erau mamele, soţiile, fiicele sau surorile unor persoane pe care regimul le considera periculoase.
Pe lângă cele 71 de destine de femei, în expoziţie există o secţiune denumită „Cele mai tinere deţinute”, în care sunt prezentate câteva cazuri de fetiţe care au cunoscut regimul penitenciar din închisorile comuniste fie pentru că s-au născut în închisoare, mamele lor fiind însărcinate în momentul arestării (Monica Druszcz, născută în 1950, în închisoarea Mislea; Ruxandra Berindei, născută în 1951, în Spitalul-penitenciar Văcăreşti; Ileana Opriş, născută în 1954, în Spitalul-penitenciar Văcăreşti; Libertatea Justina Preduţ, născută în 1958, în Spitalul-penitenciar Văcăreşti), fie pentru că au fost reţinute împreună cu părinţii (Ioana Arnăuţoiu, fiica Mariei Plop şi a lui Toma Arnăuţoiu, şi Greta Donţu, deportată în 1951 la vârsta de două zile).
În expoziţie sunt redate şi aspecte ale regimului penitenciar din închisorile de femei, folosindu-se fragmente din memorialistica de detenţie, fragmente audio de mărturii din Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, mai multe proiecţii despre detenţia politică feminină şi obiecte realizate în închisoare. Cele mai multe dintre aceste obiecte au fost donate Memorialului de Iuliana Preduţ, care a ajutat grupul de rezistenţă anticomunistă din zona Nucşoarei şi care la arestare era însărcinată în şapte luni. Ele au fost făcute de colegele de detenţie pentru fetiţa pe care Iuliana Preduţ a născut-o în închisoare.
Expoziţia „Duşmance ale poporului” nu este primul proiect în care echipa Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei abordează tema detenţiei feminine din închisorile politice comuniste. Încă din 2007, în Muzeul Memorial de la Sighet este deschisă o expoziţie permanentă dedicată femeilor care au trecut prin detenţia comunistă; în expoziţia pe care Memorialul a prezentat-o în 2011 la Bruxelles, la sediul Parlamentului European, detenţia politică feminină a avut o secţiune specială, iar de-a lungul anilor Memorialul a publicat mai multe cărţi cu interviuri sau jurnale ale unor femei care au fost închise în perioada comunistă.
Expoziţia poate fi vizitată în Spaţiul expoziţional al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei la Bucureşti din str. Jean Louis Calderon nr. 66, în fiecare sâmbătă şi duminică între orele 10.00-18.00, iar în cursul săptămânii prin programare la numerele de telefon 021 312 58 54 sau 021 312 98 52.

„Duşmance ale poporului”
o expoziţie a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei
Concept: Ana Blandiana, Virginia Ion
Curator: Virginia Ion
Design expozițional: Zeppelin Design: Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Andrei Angelescu, Emanuel Birtea, Cristina Ginara, Ioana Naniș, Radu Manelici, Alex Ivanof, Ioan Cernei, Constantin Goagea
Producție: Urban Paint Print: Green Apple Advertising