Demiterea președintelui Coreei de Sud. O democrație destabilizată

Timp de lectură 3 min.

« Parlamentul sud-coreean a depus o moțiune pentru a vota destituirea președintelui Yoon Suk Yeol, conservator, până vineri sau sâmbătă, au declarat parlamentari din opoziție. Pentru a reuși, este nevoie de sprijinul a două treimi din membrii Adunării Naționale, care are 300 de locuri.

Principalul partid de opoziție, Partidul Democrat, împreună cu aliații săi, controlează cel puțin 191 de locuri. Aceasta înseamnă că trebuie convinși câțiva parlamentari din Partidul Puterii Poporului, aflat la guvernare, să voteze împotriva liderului lor.

Decizia lui Yoon de a declara legea marțială, marți noaptea târziu, a șocat establishmentul politic sud-coreean și a luat prin surprindere oficialii americani. În aproximativ șase ore, Yoon a revenit asupra deciziei, după ce parlamentarii au votat cu 190-0 împotriva măsurii, inclusiv aproape 20 de membri ai propriului său partid.

Pentru câteva ore, de marți noaptea până miercuri dimineața, Yoon a exercitat un tip de control militar asupra Coreei de Sud, care fusese evitat timp de peste patru decenii. Soldați înarmați au spart ferestre și au luat cu asalt clădirea Adunării Naționale. Guvernul și-a asumat jurisdicția asupra armatei, activităților politice și personalului medical din întreaga țară.

Joi, ministrul Apărării, Kim Yong-hyun, și-a dat demisia, iar aceasta a fost acceptată de biroul prezidențial sud-coreean. Kim, în vârstă de 65 de ani, care ar fi fost cel ce i-a propus lui Yoon ideea instaurării legii marțiale, este un confident al președintelui. Cei doi au urmat același liceu. Întregul cabinet al lui Yoon, cu excepția sa și a prim-ministrului, și-a oferit demisia. Kim este primul care a părăsit funcția.

Ratingurile de aprobare ale lui Yoon au atins minime istorice, iar acesta și-a descris adversarii politici drept „forțe anti-statale”. Justificând apelul la legea marțială, Yoon a afirmat că disputele privind bugetul și investigațiile asupra procurorilor de rang înalt au dus țara într-o criză constituțională și au lăsat-o vulnerabilă în fața „forțelor comuniste” nord-coreene.

Repercusiuni și proteste
Miercuri, Coreea de Sud a anulat brusc vizita oficială a prim-ministrului Suediei, iar alți oficiali de rang înalt au renunțat la întâlniri publice. În mijlocul crizei politice, Washingtonul și Seulul au amânat mai multe întâlniri bilaterale, inclusiv o reuniune comună axată pe probleme nucleare și un exercițiu militar aferent.

Între timp, guvernul sud-coreean a promis lichidități „nelimitate” pentru a menține stabilitatea piețelor financiare. Cel mai mare sindicat al țării, cu peste un milion de membri, a anunțat o grevă pe termen nelimitat până când Yoon va demisiona. În orașele din întreaga țară au fost planificate mitinguri la lumina lumânărilor.

„Schimbările vin încet”
La doar câteva ore după ce Yoon a ridicat legea marțială, Sung Gi-bong s-a îndreptat spre Gwanghwamun Plaza, un loc emblematic pentru tranziția Coreei de Sud la democratizare în anii 1980. Pe atunci, Sung era un activist universitar care a fost martor la moartea altor tineri protestatari în confruntări cu poliția militară. Acum, el a dorit să își exprime nemulțumirea față de încercarea lui Yoon de a aplica un tip de control militar ce trezește amintiri dureroase ale trecutului. »

Sursa: Wall Street Journal

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.