Nikki Haley. Sursa foto: TheAtlantic.com

Cui îi e frică de Nikki Haley?

Timp de lectură 4 min.

Nikki Haley, fostă guvernatoare a Carolinei de Sud și fostă ambasadoare SUA la Națiunile Unite, e candidată la primarele republicane din acest an și apare drept principalul candidat republican care-l poate concura în 2024 pe ex-președintele Donald Trump. Într-un recent editorial, Wall Street Journal se întreabă de ce în ultimele zile Trump își îndreaptă atacurile asupra acesteia: « Dl. Trump difuzează o publicitate electorală în New Hampshire pretinzând că doamna Haley „s-a opus construcției zidului lui Trump” și că „lipsa ei de forță ne pune în pericol grav”. De asemenea, îl atacă pe fostul său ambasador la Națiunile Unite cu privire la impozite și securitate socială. Motivele atacurilor nu sunt greu de deslușit. Un sondaj CNN de săptămâna aceasta o arată pe doamna Haley la mică distanță de domnul Trump în New Hampshire – la 32% față de 39%. Alte sondaje îl dau pe domnul Trump cu un avans mai mare. Dar momentul bun al al doamnei Haley în acest stat este real și mulți alegători care altfel ar putea-o susține pe doamna Haley se numără cu siguranță printre cei 12% ai fostului guvernator din New Jersey Chris Christie (care s-a retras din cursă). 

Doamna Haley a trecut cu puțin înaintea domnului DeSantis în media sondajelor din Iowa publicată de Real Clear Politics. Doamna Haley se bucură, de asemenea, de șansa de a avea următoarele alegeri primare chiar în în statul ei natal, Carolina de Sud.

Domnul Trump respinge competiția la primare (…), ar vrea ca nominalizarea sa să fie bătută în cuie foarte repede, după alegerile primare din două state, în timp ce face campanie mai ales din sălile de judecată, refuzând să respecte alegătorii prin faptul că nu participă la dezbateri. Democrații și presa prezintă, de asemenea, victoria sa în alegerile primare ca pe un fapt împlinit, pornind de la teoria, din ce în ce mai incertă, conform căreia președintele Biden își va învinge din nou rivalul republican preferat.

Dar dacă domnul Trump este un candidat atât de puternic, de ce îi este frică de doamna Haley? Atacurile asupra declarațiilor despre imigrație ale doamnei Haley le scot din context. Domnul Trump o atacă pe doamna Haley pentru că a sugerat că migranții care vin ilegal în SUA caută o viață mai bună. „Nu trebuie să fim lipsiți de respect. Nu trebuie să vorbim despre ei ca fiind criminali”, a spus ea la un eveniment din 2015. Această declarație decentă poate fi unul dintre motivele pentru care Haley îl devansează pe domnul Biden în sondajele de la nivel național, spre deosebire de domnul Trump.

Presupusa opoziție a doamnei Haley față de zidul de pe graniță pare să provină din remarci pe care cititorii le pot judeca singuri: „Nu spune  doar că vei construi un zid. Pentru că un zid nu e suficient. Trebuie să ai angajate trupe terestre, echipamente, bani, toate astea pentru a le pune împreună. Atunci ești serios în abordarea imigrației ilegale.” În acest moment nu există mari diferențe între candidații Partidului Republican în ceea ce privește securitatea frontierei.

Atacurile lui Trump, care o acuză pe doamna Haley de majorarea taxelor sunt și mai puțin convingătoare. Doamna Haley, în calitate de guvernator, a susținut o creștere a taxei pe gaz la nivelul statului în schimbul unor impozite mai mici pe venit, ceea ce este o compensație corectă din punct de vedere economic. Ea s-a opus unei creșteri a taxei pe gaze fără compensație.

Doamna Haley nu pare să se fi gândit întotdeauna profund la cum să stimuleze economia Statelor Unite, iar planul ei de a aboli taxa federală pe gaz poate exista în primul rând ca acoperire politică defensivă împotriva atacurilor precum cel al domnului Trump. Dar ironia este că domnul Trump este singurul republican care vrea majorarea taxelor – și asta de la distanță. E vorba de tariful său de 10% pentru toate bunurile importate în S.U.A.

Domnul Trump are peste 50% în sondajele naționale ale Partidului Republican, iar republicanii ar putea decide să parieze pe haosul unui al doilea mandat al lui Trump. Fostul președinte crede că nu trebuie să se coboare la nivelul competiției în alegerile primare și se așteaptă la o încoronare. Dar alegătorii au un cuvânt de spus, se știe că Iowa și New Hampshire vin cu surprize, iar cel de-al 45-lea președinte se comportă așa cum e verdictul de care se teme ».

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.