Sursa: The Telegraph

“Contra-ofensiva continuă, Hersonul va fi eliberat curând” (Ar.Goșu)

Timp de lectură 4 min.

Sens Politic: Care sunt ultimele vești de pe front ? 

Armand Goșu: Contra-ofensiva ucraineană continuă cu succes. Atât în sud, în regiunea Herson, cât și în est, în regiunea Lugansk. Doar la Bahmut, mercenarii Wagner raportează continuarea ofensivei, însă fără mare succes. Asediul Bahmut-ului durează de câteva luni. E vorba de o zonă cu multe cazemate, construite în ultimii opt ani, unde militarii ucraineni pot rezista cu succes pe termen lung. Mai ales în condițiile în care rușii nu pot folosi masiv aviația ca să bombardeze sau artileria grea. 

SP: Cum s-a reflectat pe linia frontului atacurile cu rachete asupra orașelor din Ucraina? Anunță schimbarea tacticii armatei ruse?

Armand Goșu: Din punct de vedere militar, ploaia de rachete n-a schimbat nimic. Ofensiva ucraineană continuă și va continua până ce armata rusă va putea să-i opună trupe bine echipate, înarmate, antrenate și determinate să câștige războiul. Deocamdată acest lucru nu se întâmplă, în ciuda faptului că în tranșee au ajuns deja oameni mobilizați acum trei săptămâni nu vedem nici o creștere a combativității armatei ruse. Faptul că au fost bombardate câteva centrale electrice, un loc de joacă pentru copii și blocuri de locuințe nu face ca Rusia să fi preluat inițiativa în teatrul de operațiuni. E mai degrabă un semn de disperare în încercarea de a obține o pauză operațională. Singura șansă a lui Putin de a rupe ritmul contra-ofensivei ucrainene este un armistițiu, o pauză de câteva săptămâni, măcar. Altfel, în câteva zile, cel târziu până la sfârșitul săptămânii viitoare, Herson va fi eliberat de trupele ucrainene. În ultimele ore, rușii și-au consolidat noi poziții defensive la 18-20 km în nordul orașului și grăbesc evacuarea populației civile spre interiorul Rusiei. 

Eliberarea Hersonului va fi o lovitură teribilă pentru Putin pentru că deschide drumul spre Crimeea. Mai e un detaliu adesea uitat, dar foarte important. Cucerirea Hersonului va permite ucrainenilor să blocheze canalele care duc apă din Nipru în Crimeea, astfel încât rușii vor trebui să reia convoaiele cu cisterne. În ultimii opt ani, după anexarea Crimeii, peninsula s-a deșertificat, din cauza lipsei de apă. 

SP: Mobilizarea parțială a fost soluția lui Putin la contra-ofensivă ucraineană. De ce credeți că că numeroasele semne de opoziție față de mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin  au apărut  în zone de la periferia Federație Ruse,  și nu la Moscova sau Sankt Petersburg?

Armand Goșu: Pentru că în regiunile sărace, din Caucazul de Nord, Siberia și Orientul Îndepărtat, a început agresiv această mobilizare. Abia zilele trecute a ajuns la Moscova și Sankt Petersburg. Daghestan, Bureatia sau Iakutia, regiunile cu cel mai mare număr mare de morți în primele luni de război, sunt regiuni sărace, cu șomaj ridicat, de unde oamenii preferă să plece, fie și pe front, în Ucraina. În Daghestan au fost proteste, dar unele minore, la care au participat câteva sute de persoane. Țesutul social e altul acolo, agregarea socială e diferită, vorbim de societăți rurale, cu relații puternice de tip familial și de clan, unde toată lumea știe pe toată lumea. Cred că reacții la mobilizare o să apară și în marile orașe după ce începe să se crească numărul celor care se întorc între patru scânduri din Ucraina. Deocamdată, în marile orașe, asistăm la un fel de joc de-a șoarecele și pisica, în care activiștii civici îi învață pe bărbați cum să scape de mobilizare, cu o simplă amendă. 

SP: Retorica nucleară și escaladarea nu numai verbală pe care sunt destule semne că o pregătește Putin poate accelera ritmul ajutorului militar pentru Ucraina, sau, și mă refer aici mai ales la statele UE, poate avea și un efect intimidant asupra acestora? În acest sens exist riscul de a pierde o fereastră de oportunitate deschisă de contra-ofensiva ucrainiană?

Armand Goșu: N-am observat ca retorica nucleară a lui Putin să intimideze liderii occidentali în vreun fel. Mai degrabă, am văzut răspunsuri din partea lui Jens Stoltenberg și Josep Borrell, pe care acum câteva luni nu mi le-aș fi imaginat. Când Borrell, a cărui atitudine față de Putin era critică pe motiv că este prea moale, declară că în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei, Occidentul va distruge, cuvântul în engleză este annihilated, armata rusă, e un semnal clar că șantajul practicat de liderul de la Kremlin nu ține. Iar faptul că statele G7 au adoptat zilele trecute o declarație de o duritate fără precedent ca răspuns la bombardarea cu rachete rusești a principalelor orașe din Ucraina și au extins livrarea de echipament militar performant confirmă determinarea Occidentului de a se opune lui Putin. 

2 Comentarii

 1. Aici si detalii despre cat sau daca ajung in curand la fundul sacului https://www.bbc.com/news/world-63247287. De asemenea, daca nu pune nimeni nici un bemol pe declaratia lui J. Borrell in urmatoarele zile probabil va fi cea mai belicoasa (si explicita) de pana acum. Incomptenta rusa de pana acum ne da si sperante ca fortele EU si US pot intr-adevar anihila armata rusa din zapad, adica vest. Nu cred ca cineva merge in Urali sa distruga unitati militare de acolo. Istoria ne arata ca acolo se ajunge greu. De aceea multa parte din productia militara rusa este amplasata acolo, departe de capacitatea de lovire facila a vestului. Tot istoria ne arata (Batalia Angliei de pilda) ca atunci cand tu invadator nu foarte motivat lupti impotriva unui inamic fie el si mai slab, dar determinat sa se apere, nu foloseste sa bombardezi civili. Asta a fost greseala germanilor in al Doilea Raboi Mondial. https://www.britannica.com/event/Battle-of-Britain-European-history-1940 Au crezut ca asta va infrange determinarea englezilor daca bombardeaza Londra si alte orase mari. Nu aveau resurse pentru a continua si distrugerea fabricilor de avioane si a aerodromurilor deci au lasat posibilitatea englezilor sa continue sa continue furnizarea de echipamente pentru aviatie. Cam asa si armata rusa, este incapabila sa obtina rezultate pe campul de lupta, recurge la una din ultimele optiuni, bombardarea oraselor. Diferenta majora ar fi ca germanii au avut de ales, armata rusa se pare ca nu, pur si simplu nu poate altfel. Ar mai fi si faptul ca armata ucrainiana are echipament mult mai bun decat aveau englezii fata de nemti,

  Nu cred deci ca armata rusa va putea fi totusi anihilata. Rezervele de oameni si armament, fie ele mai rudimentare sunt adanc ‘ingropate’ in teritoriul Rusiei. Greu de crezut (desi nu imposibil) ca cineva va face efortul sa distruga Uralvagonzavod din munti de la 1000-1500km de granitele vestice. Mult mai aproape insa de granita Kazahstanului, doar 500km. De urmarit acea parte a lumii.

  Armata rusa poate fi insa ‘tinuta departe’ si cu siguranta flota Marii Negre, sursa de rachete, poate fi distrusa complet, ca si instalatiile portuare si radarele ce o marginesc. In acel moment moment inaintarea armatei ucrainiene poate deveni mai mult o problema de logistca decat de tactica militara. Avioanele F35 desfasurate de SUA in Macedonia de Nord si Rafale trimise de Franta tot pe flancul estic cam asta vor sa sustina. Marea Neagra este in aria de acoperire a lor si, de la Constanta, chiar si Marea Caspica de unde rusii au lansat deja rachete de croaziera. Practic, armata rusa poate fi lovita oriunde intre linia Moscova – Saratov si granita ei sudica, vestica si nordica cu arme conventionale, de precizie. Probabil ca asta se afla in spatele anihilarii. Toate cele de mai sus fara sustinerea Turciei. De urmarit pozitia ei mai ales ca importanta ei strategica deja diminuata de includerea in Nato a Romaniei si Bulgariei va fi si mai tare diminuata daca Ucraina va fi admisa cu Crimeea in granitele ei. Crimeea este aproape de centrul Marii Negre. De aici si lupta rusilor pentru controlul ei, dar si indarjirea ucrainiana pentru a ‘veni cu ea la pachet’. Au platit tousi un pret mare pentru ea cu arsenalul nuclear din 1994, al 3-lea la nivel modial de la data respectiva.

  E adevarat ca, din pacate, ‘protocolul’ international ‘obliga’ la asteptarea ca celalalt ‘sa dea primul’, mai ales in cazul Rusiei. A fost urmat acest protocol din februarie si pana acum. Astfel vor mai muri oameni destul de multi in Ucraina, eventual si datorita unei arme tactice nucleare. Faptul ca Putin promoveaza ‘macelari’ in fruntea operatiunilor, fie ei si incompetenti sau mai ales daca sunt incompetenti, nu este de bun augur in acest moment. Va face poate ‘call’ la amenintarile NATO si EU care, daca vor sa nu fie cu adevarat santajati vor trebui sa raspunda cu ceva de genul de mai sus in termen de cateva zile. De vazut atunci, dupa o posibila lovitura nucleara rusa cine condamna sau nu Rusia la ONU. Pana acum, desi o majoritatea mare la ONU a condamnat actiunea de anexare a celor 4 regiuni, India si China s-au abtinut. Ele tin practic in picioare economia rusa. Chiar daca rezolutia era simbolica si nu implica vreo actiune concreta.

  Pentru argumentarea incompetentei ruse si a sistemelor autoritariste si dictatoriale in general. tot istoria retine ca „Noting that the short-sighted policy of the centre has led to a profound
  economic and political crisis, to the breakdown of production and to a
  catastrophic drop in the living standards of practically all strata of society.” – paragraful 2, din preambulul declaratiei RSFSR, Ucrainei si Belarusului care a constituit documentul ce consemna desfiintarea URSS si infiintarea CSI in 8 dec. 1991. Asta echivaleaza cu recunoasterea esecului major, ca sistem in general, in toate domeniile – ‘production’, nu una anumita. Este de asemnea clar ca anii ’90 nu au reprezentat o reforma in Rusia, nici in Romania, iar dupa au intrat in aceeasi vrie autoritarista deci foarte ineficienta pentru tara respectiva in ansamblu. Lasam la o parte votul popular pentru diversele sisteme exprimat prin migratie, de 20 de ani si mai bine. De vazut daca si China va suferi la fel de tare de aceeasi boala in masura in care vestul si alte tari din Asia isi reduc schimburile comerciale cu ea. Acum vedem ca cel putin ocazional da rateuri similare, iar conducerea ‘liderului suprem’ afecteaza substantial si negativ performantele tarii, din ce in ce mai tare. Pana si Elon Musk o mai da in bara daca face totul doar de capul lui 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.