« În 2024, există mai multe obstacole în calea alternanței. Trei dintre ele sunt mai importante.
Primul e atitudinea ambiguă a PNL, cel de-al doilea mare partid guvernamental de după 1989. În perioada despre care vorbim, peneliștii au încheiat cu PSD o alianță politică – USL – și una guvernamentală – sub numele Coaliția Națională pentru România, un nume care n-a mai fost, însă, folosit după ce Ciucă și Ciolacu au bătut palma. Atitudinea amicală a fost suspendată doar în preajma alegerilor prezidențiale (din 2014 și 2019) și parlamentare (din 2016 și 2020). PNL ezită și acum în privința cooperării cu PSD: la europene au candidat împreună, la locale, ținute în aceeași zi – separat. Unii lideri de-ai lor par să prefere pentru scrutinele din toamnă o înțelegere cu Ciolacu, alții privilegiază o „alianță de dreapta”. Care nu are, însă, un contur.
Al doilea obstacol care poate bloca alternanța e AUR. Acest partid, acceptat în mod surprinzător în grupul conservator din Parlamentul European, poate ajuta PSD, partid din familia social-democrată, să câștige președinția. George Simion poate juca rolul pe care l-a jucat C. Vadim Tudor în 2000, când pesediștii au câștigat ultima dată fotoliul de la Cotroceni. Ca și atunci, PSD poate cere organizațiilor sale disciplinate un număr de voturi în fiecare secție pentru candidatul AUR, pentru a-l trimite astfel pe Simion în finală. Dacă AUR vrea cu adevărat alternanță, așa cum tot spune, ar putea să nu prezinte un candidat la prezidențiale, unde oricum nu are nicio șansă, și să se concentreze asupra alegerilor legislative.
Al treilea obstacol ține de indecizia din sânul USR. Formațiunea are de trecut un test important la toamnă: ea participă la un al treilea scrutin parlamentar și la o a doua cursă prezidențială. Useriștii au ales anul trecut cooperarea cu alte două partide mai mici, PMP și Forța Dreptei. După scorul mic luat la europene, interesul pentru cooperarea cu ele a dispărut. Noua președintă a formațiunii s-a arătat, pe de altă parte, deschisă spre dialog cu PNL. Răgazul oferit de mutarea prezidențialelor înapoi în noiembrie îngăduie definirea unei poziționări clare. De care e mare nevoie. Într-un fel, useriștii dețin cheia cu care poate fi deschisă poarta unei schimbări. Totul e să găsească poarta. »
Sursa: comunitatealiberala.ro