Telegraph: Regimul lui Putin ar putea fi mai aproape de un colaps decât ne imaginăm

Timp de lectură 7 min.

« Complexul militar-industrial al Rusiei, resuscitat, își devorează restul economiei. Ucraina pierde treptat conflictul de trei ani pe câmpul de luptă. Rusia, însă, pierde treptat conflictul economic într-un ritm aproximativ egal. Veniturile Kremlinului din exporturile de petrol sunt prea scăzute pentru a susține un război de mare intensitate, iar nimeni nu-i împrumută lui Vladimir Putin nici măcar un kopeck.

Economia militară keynesiană suprasolicitată a Rusiei seamănă izbitor cu economia de război disfuncțională a Germaniei de la sfârșitul anului 1917, care rămăsese fără forță de muncă calificată și era grav afectată după trei ani de blocadă aliată – așa cum aveau să demonstreze mai târziu eșecurile logistice ale ofensivei Ludendorff.

Victoria strategică a lui Putin în Ucraina era departe de a fi inevitabilă acum două săptămâni, iar acum este și mai puțin probabilă, după ce regimul Assad s-a prăbușit ca un castel de nisip, distrugând credibilitatea lui Putin în Orientul Mijlociu și Sahel. Nu a putut face nimic pentru a-și salva singurul aliat de stat din lumea arabă.

„Limitele puterii militare a Rusiei au fost dezvăluite”, a declarat Tim Ash, expert regional la BlueBay Asset Management și membru al Chatham House.

Turcia este acum stăpâna regiunii. Forțele turcești au fost nevoite să intervină pentru a salva generalii ruși rămași blocați. Chiar dacă Putin reușește să păstreze baza navală de la Tartus – un scenariu destul de improbabil – această concesie se va face conform termenilor otomani și din pură indulgență. „Putin merge acum la negocierile de pace din Ucraina dintr-o poziție de slăbiciune”, a adăugat Ash.

Când Trump a câștigat alegerile din SUA în 2016, la Kremlin s-au deschis sticle de Golubitskoe Villa Romanov. De data aceasta, însă, nu mai există iluzii. Anton Barbashin, de la Riddle Russia, spune că Donald Trump a impus 40 de runde de sancțiuni Rusiei, contrazicând afinitatea aparentă cu Putin afișată în fața camerelor. În plus, Trump a avertizat că Putin nu va obține toate cele patru regiuni anexate (dar necontrolate): Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

Kremlinul mizase pe un rezultat contestat al alegerilor din SUA, urmat de luni de haos care să discrediteze democrația americană în întreaga lume. Această pauză intermediară politică s-a dovedit a fi o dezamăgire cruntă.

Barbashin spune că liderii Rusiei se așteaptă ca Trump să emită ultimatumuri atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova: dacă Volodimir Zelenski refuză condițiile de pace, SUA va întrerupe tot ajutorul militar; dacă Putin tergiversează, SUA va escalada conflictul militar și va bombarda economic Rusia.

Economia rusă a rezistat bine doi ani, dar al treilea an a devenit mult mai dificil. Banca centrală a ridicat ratele dobânzilor la 21% pentru a opri o spirală inflaționistă. „Economia nu poate funcționa mult timp în aceste condiții.”

Este o provocare colosală pentru afaceri și bănci,” a declarat German Gref, directorul executiv al Sberbank.

Sergei Chemezov, șeful gigantului de apărare Rostec, a avertizat că înăsprirea monetară devine periculoasă. „Dacă continuăm așa, majoritatea companiilor vor da faliment. Cu dobânzi de peste 20%, nu cunosc nicio afacere care să poată obține profit, nici măcar un comerciant de arme,” a spus el.

Reînvierea complexului militar-industrial sovietic – după cum spune analistul francez Pierre-Marie Meunier – devorează restul economiei. Aproximativ 800.000 dintre cei mai tineri și mai bine educați au părăsit țara. Numărul celor uciși sau răniți grav în acest „măcel” se apropie de jumătate de milion.

Ministrul digitalizării din Rusia estimează un deficit de 600.000 de specialiști IT. Industria de apărare are 400.000 de posturi vacante. Deficitul total de forță de muncă este de aproape 5 milioane.

Anatoly Kovalev, directorul Centrului de Nanotehnologie din Zelenograd, a declarat că industria sa este paralizată de lipsa de echipamente și nu poate înlocui furnizorii străini. „Este un deficit de specialiști calificați: ingineri, tehnologii, dezvoltatori, designeri. Practic nu există colegii sau școli tehnice care să pregătească personal pentru industrie,” a spus el.

Veniturile totale din exporturile de combustibili fosili se situau în jur de 1,2 miliarde de dolari pe zi la mijlocul lui 2022. Acestea au scăzut constant în ultimele 10 luni și acum sunt abia de 600 de milioane de dolari. Kremlinul ia o parte din aceste venituri pentru buget, dar este mult prea puțin pentru a finanța o mașină de război care consumă a zecea parte din PIB.

Veniturile din taxele pe petrol au scăzut la 5,8 miliarde de dolari în noiembrie, cu prețul petrolului Ural situat în jur de 65 de dolari pe baril. Acest preț ar putea scădea și mai mult, deoarece Rusia se confruntă cu un război al prețurilor incipient cu Arabia Saudită pe piețele asiatice.

Putin apelează la Fondul Național de Bogăție pentru a acoperi deficitul. Activele lichide ale acestuia au scăzut la un minim al ultimilor 16 ani, de 54 miliarde de dolari. Rezervele de aur au coborât de la 554 la 279 de tone în ultimele 15 luni. Fondul a rămas cu active nelichide, precum participația la Aeroflot, care nu pot fi convertite.

Prețurile petrolului, care trebuiau să crească, continuă să dezamăgească. JP Morgan estimează un surplus global de 1,3 milioane de barili pe zi anul viitor, datorită creșterii producției în Brazilia, Guyana și din șisturile din SUA. Igor Secin de la Rosneft i-a spus vechiului său prieten din KGB, Putin, să se pregătească pentru un preț de 45-50 de dolari anul viitor. Ajustat pentru inflație, acesta corespunde nivelurilor care au falimentat Uniunea Sovietică în anii 1980.

Scopul sancțiunilor complicate impuse de G7 asupra petrolului a fost – până acum o lună – să reducă veniturile lui Putin fără a restrânge oferta globală de petrol, evitând astfel o criză a costului vieții în Occident. Aceasta a fost un succes parțial. Rusia a fost nevoită să creeze o flotă „fantomă” de tancuri petroliere și să transporte petrol din porturile de la Marea Baltică și Marea Neagră către cumpărători din India și China, care au negociat dur.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că discountul mediu pentru petrolul Ural a fost de 15 dolari pe baril în perioada 2023-2024, ceea ce a privat Rusia de 75 milioane de dolari pe zi din veniturile din export.

Deși Rusia poate evita sancțiunile tehnologice, sistemele sale sunt configurate pentru semiconductori occidentali, care nu pot fi înlocuiți cu ușurință de furnizori chinezi. Chiar și cei dispuși să riște sancțiuni secundare din partea SUA cer prețuri mari, iar cipurile obținute pe piața neagră sunt nesigure.

Trupele ucrainene au observat că dronele rusești Geran-2 continuă să piardă controlul. The Washington Post a raportat că dispozitivele laser ghidate de pe tancurile T-90M ale Rusiei „au dispărut misterios”, reducând semnificativ capabilitatea acestora.

Industria rusă încearcă să dezvolte alternative pentru cipuri de la Texas Instruments, Aeroflex și Cypress, dar toate cele trei licitații au eșuat. Alexey Novoselov, de la compania de circuite Milandr, a spus că Rusia nu poate obține tehnologiile izolatoare necesare pentru a produce cipuri de 90 de nanometri sau mai mici. Este epoca întunecată a tehnologiei.

China a încetat să accepte carduri UnionPay rusești, iar comercianții chinezi au început să evite platforme rusești precum Yandex sau Wildberries, din cauza comisioanelor mari și a dificultății de a-și recupera banii.

Puțini au prevăzut prăbușirea bruscă a regimului sovietic, deși toate semnele de decădere economică și suprasolicitare imperială erau evidente în 1989.

Regimul lui Putin nu este încă în acest punct, dar un alt schimbare în Orientul Mijlociu ar putea precipita lucrurile. Dacă Arabia Saudită decide din nou să inunde piața cu petrol ieftin pentru a-și recâștiga cota de piață – așa cum mulți prezic – prețul petrolului ar putea scădea sub 40 de dolari, iar economia Rusiei ar putea ieși de sub control.

Războiul din Ucraina s-ar putea încheia la Riyadh (capitala Arabiei Saudite). »

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.