« Emmanuel Macron explorează activ alternative la trimiterea de trupe europene în Ucraina – planul elaborat anterior împreună cu Sir Keir Starmer.
The Telegraph a aflat că președintele francez ia în considerare posibilitatea unei misiuni conduse de Națiunile Unite pentru protejarea unui viitor acord de pace. Premierul britanic și Emmanuel Macron au condus eforturile pentru formarea unei „coaliții a voinței”, alcătuită din state NATO și UE, cu scopul de a crea o forță de menținere a păcii sprijinită de garanții de securitate din partea SUA.
Sir Keir a găzduit lângă Londra o reuniune cu 30 de lideri militari de rang înalt din țări europene și din afara Europei pentru a discuta detaliile planului. El a declarat că s-a trecut la o „fază operațională”, însă nu este încă clar câte țări sunt dispuse să trimită trupe sau cum va fi implementat planul.
Emmanuel Macron a adus în discuție alternativa ONU în cadrul summitului Consiliului European de joi, într-o întâlnire cu Antonio Guterres, secretarul general al ONU, care a fost invitat al liderilor UE prezenți. Această schimbare de perspectivă a premierului britanic vine în contextul în care acesta pare să își îndepărteze atenția de la desfășurarea de trupe europene pe teren pentru a obține un acord de pace cu Rusia și să se orienteze, în schimb, către sprijin aerian și naval pentru apărarea Ucrainei.
The Telegraph înțelege că Forțele Aeriene Regale britanice (RAF) sunt în discuții privind desfășurarea de avioane britanice pentru a patrula spațiul aerian al Ucrainei, în cadrul propunerilor analizate de „coaliția celor dispuși” condusă de Sir Keir. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că orice trupe NATO, inclusiv soldați britanici și francezi, ar fi „inacceptabile” pentru Moscova.
Într-un interviu din 16 martie, Emmanuel Macron a afirmat că „Ucraina suverană”, nu Rusia, trebuie să decidă cine își va desfășura trupele pe teritoriul său. La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a respins solicitările lui Donald Trump pentru o încetare totală a focului, dar a acceptat un armistițiu parțial care exclude infrastructura energetică – un angajament încălcat chiar în seara convorbirii dintre cei doi lideri.
Președintele SUA a fost rezervat în ceea ce privește ideea de a sprijini o forță europeană de menținere a păcii. Orice forță de menținere a păcii a ONU ar necesita aprobarea Consiliului de Securitate. Având în vedere opoziția Rusiei și, posibil, a SUA, perspectivele unui astfel de plan sunt slabe.
Președintele francez s-a confruntat săptămâna aceasta cu apeluri din partea lui Jean-Luc Mélenchon, liderul extremei stângi, cunoscut pentru atitudinea sa indulgentă față de Putin, care a cerut desfășurarea „căștilor albastre” pentru protejarea centralelor nucleare din Ucraina, în cazul în care condiția păcii ar fi absența trupelor NATO. La începutul lunii, Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreapta Adunarea Națională, a calificat trimiterea de trupe franceze drept „nebunie” și a declarat că „singura participare posibilă care ar putea fi luată în considerare ar fi sub un mandat al căștilor albastre”. Deși Franța are un guvern minoritar, care ar putea fi răsturnat de Adunarea Națională, politica externă rămâne în atribuțiile președintelui. Palatul Élysée a fost solicitat pentru un comentariu.
Unii aliați europeni au fost rezervați sau au exclus complet ideea desfășurării de forțe europene de menținere a păcii. Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că nu va trimite soldați în Ucraina. Săptămâna aceasta, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a spus că o astfel de operațiune ar fi „foarte complexă, riscantă și ineficientă”.
Miercuri, Uniunea Europeană a anunțat un plan care oferă statelor membre împrumuturi de 150 de miliarde de euro pentru achiziționarea de arme – 65% din fonduri trebuie cheltuite în UE, Ucraina sau Norvegia. În acest moment, Regatul Unit, Canada, SUA și Turcia sunt excluse din acest program destinat încurajării achizițiilor de echipamente europene, dar această situație ar putea evolua în viitoarele acorduri de apărare cu blocul comunitar.
Surse de la Bruxelles sugerează că Franța este în spatele deciziei de a exclude temporar Marea Britanie, având în vedere negocierile viitoare cu UE privind accesul continuu la zonele de pescuit britanice. După summitul de joi, 26 de lideri ai UE au emis o declarație comună în sprijinul Ucrainei. Singura excepție a fost premierul Ungariei, Viktor Orbán, cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Putin și Trump.
Anterior, Volodimir Zelenski a îndemnat UE să accelereze livrările de arme, acuzând Rusia că lovește în continuare infrastructura energetică a Ucrainei, în ciuda angajamentului lui Putin față de Trump de a opri atacurile. „Aseară, un alt atac rusesc a lovit infrastructura noastră energetică”, a declarat el. „În ciuda afirmațiilor lui Putin că ar fi dispus să oprească atacurile – nimic nu s-a schimbat.”
Pe parcursul a peste două ore de discuții despre Ucraina, liderii UE și-au exprimat îndoielile cu privire la negocierile dintre Donald Trump și Vladimir Putin. Un oficial european a declarat: „A existat o viziune comună că, în acest moment, nu au loc negocieri reale. Liderii au discutat, de asemenea, despre cele mai bune modalități de a influența procesul.”
Divergențele privind cheltuielile de apărare ale UE și ajutorul militar pentru Ucraina au fost, de asemenea, expuse în cadrul summitului. Liderii au discutat și despre planul ReArm Europe al Comisiei Europene, în valoare de 800 de miliarde de euro, care include o facilitate de împrumut de 150 de miliarde de euro, finanțată prin bugetul UE.
Grecia și Italia au cerut subvenții în loc de împrumuturi, astfel încât acestea să nu fie contabilizate în bilanțurile lor naționale. Italia, Franța și Slovacia, favorabilă lui Putin, ar încerca să slăbească un plan de acordare a unui ajutor militar de 40 de miliarde de euro Ucrainei până la sfârșitul anului, din cauza faptului că acesta leagă contribuțiile militare de dimensiunea economiilor statelor membre. Kaja Kallas, șefa diplomației UE, a declarat că se va concentra pe obținerea unui acord pentru un plan mai restrâns, vizând livrarea a 2 milioane de obuze în valoare de 5 miliarde de euro, ca prim „pas concret”. »
Sursa: The Telegraph