Cum a reușit Iranul să satureze sistemul de apărare al Israelului

Timp de lectură 6 min.

« Lumea a privit neputincioasă cum o ploaie de rachete din Iran a lovit Israelul, cu mai puțin de 15 minute după avertisment. La o săptămână după unul dintre cele mai grele atacuri din istorie – folosind rachete balistice avansate – impactul complet al asaltului abia acum începe să devină evident.

Experții lucrează  intens pentru a înțelege cum – și dacă – Israelul se poate apăra de alte valuri de rachete, în cazul în care războiul continuă să escaladeze în Orientul Mijlociu.

Cum s-a desfășurat atacul Iranului

Un videoclip filmat de un pasager aflat într-un avion comercial din Dubai a surprins începutul atacului, care pare să fi venit din apropierea orașului iranian Shiraz.
La scurt timp după aceea, israelienii au fost instruiți să fugă în adăpost. Se estimează că rachetele balistice au nevoie de aproximativ 12 minute pentru a ajunge la destinație.
Videoclipuri din Iordania arată rachetele străbătând cerul spre Israel, în timp ce imagini de la surse aflate la sol în Israel arată activarea sistemelor de apărare aeriană, care în unele cazuri au fost depășite.
Un videoclip a arătat cel puțin nouă rachete lovind în apropierea unor facilități militare din Israel, iar relatări detaliate au descoperit ulterior că multe altele au reușit să treacă prin apărarea aeriană.

Dr. Yehoshua Kalisky, cercetător principal la INSS, un think tank din Tel Aviv, a declarat că intenția Iranului a fost să „satureze sistemul de apărare aeriană” prin lansarea unui număr fără precedent de 180 de rachete în același timp.

Cum a reușit Iranul să treacă de apărarea israeliană
Sistemul de apărare aeriană al Israelului constă în mai multe straturi: Domul de Fier, David Siling și sistemul de arme Arrow, primul sistem din lume de rachete anti-balistice tactice (rachete sol-aer utilizate pentru a doborî rachete balistice).
Fiecare sistem este conceput pentru a doborî rachetele la altitudini diferite, cea mai recentă versiune a sistemului Arrow fiind proiectată să intercepteze rachete în spațiu, cunoscută sub numele de interceptare „exo-atmosferică”. Videoclipurile realizate de martori marțea trecută au surprins cel puțin unul dintre aceste evenimente rare.

„Ideea este să doborâm racheta cât mai departe de Israel, de preferință deasupra teritoriului inamicului”, a spus dl. Kalisky pentru The Telegraph. În cazul în care acest lucru eșuează, următoarele straturi sunt pregătite să doboare racheta pe măsură ce altitudinea scade.
„ David Siling și, în cele din urmă, Domul de Fier pot doborî racheta când este suficient de aproape de sol”, a explicat domnul Kalisky.

Experții au spus că videoclipurile sugerează că Israelul poate să nu aibă suficiente unități de apărare aeriană sau interceptoare pentru a face față unui atac atât de masiv.
Unii observatori și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la viteza rachetelor.
Fabian Hoffman, expert în rachete și doctorand la Oslo Nuclear Project, a declarat că filmările arată clar „viteza extraordinară în timp real, aproximativ 600/700 metri pe secundă, sunt incredibil de rapide”.

„Toate rachetele lansate de Iran erau, în esență, hipersonice până când au reintrat în atmosferă și au fost încetinite,” a adăugat el. Deși Hezbollah lansează uneori sute de rachete asupra Israelului într-o perioadă scurtă de timp, majoritatea dintre ele sunt mai puțin avansate și sunt interceptate mai ușor.

Ce a lovit Iranul
Israelul a minimizat inițial pagubele cauzate de atac, dar ulterior a recunoscut că mai multe baze militare au fost lovite – deși niciun avion sau infrastructură critică nu au fost avariate.
O imagine satelitară a companiei Planet Labs a dezvăluit ulterior că baza aeriană Nevatim a fost afectată în 30 de locuri diferite, deteriorând hangare și clădiri.
Un crater mare provocat de o rachetă a fost, de asemenea, găsit în apropierea sediului central al serviciului de informații israelian Mossad, în Glilot, la nord de Tel Aviv.
În total, se estimează că peste douăzeci de rachete au trecut prin apărarea aeriană. Aproximativ 20 de rachete au lovit baza aeriană Nevatim, în timp ce trei rachete au lovit baza Tel Nof, din centrul Israelului.
Dr. Kalinsky a spus că se pare că sistemul Arrow a lovit motoarele unora dintre rachete, dar că acestea au continuat să zboare și în cele din urmă au căzut la sol.
Resturi de rachete au fost, într-adevăr, găsite atât în Cisiordania, cât și în interiorul Israelului după atac.

Alte vulnerabilități
Deși majoritatea atenției a fost concentrată asupra atacului direct al Iranului, Israelul a fost nevoit să facă față unor atacuri de mai mică amploare încă de anul trecut.
Unii experți se tem că creșterea atacurilor cu drone, în special, a scos la iveală o posibilă vulnerabilitate sau „călcâiul lui Ahile” al Domului de Fier.
Sute de drone au fost lansate din Iran, Irak, Yemen, Liban și Siria în ultimul an, omorând mai multe persoane și cauzând daune grave clădirilor, drumurilor și locuințelor.
Acestea zboară la altitudini joase, adesea sub radarul Domului de Fier, forțând Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) să le detecteze și să le doboare manual. În iulie, o dronă fabricată în Iran a zburat 2.000 km din Yemen înainte de a lovi un apartament în Tel Aviv, ucigând un civil.

Ce urmează?
Experții în securitate avertizează de ani de zile că un atac major coordonat cu rachete din partea Iranului și a aliaților săi ar putea copleși sistemul de apărare aeriană și ar putea provoca distrugeri masive în zonele civile.
După atacul de marțea trecută, dovezile sugerează că o ploaie de rachete balistice iraniene care ar lovi o zonă dens populată ar putea ucide sute de oameni.
Dr. Kalinsky a spus că „o lovitură directă ar distruge unele clădiri” dacă, de exemplu, un atac ar fi lansat asupra Tel Avivului. Cu toate acestea, el a menționat că civilii ar avea probabil timp să ajungă în buncăre datorită sistemelor de avertizare timpurie. Cu toate acestea, el a avertizat că și o lovitură indirectă ar putea provoca daune semnificative infrastructurii prin unde de șoc puternice.

Deși atacarea zonelor civile ar reprezenta o escaladare majoră, perspectiva unui război total între Israel și Iran a amplificat îngrijorările.
Totuși, experți precum Dr. Kalinsky avertizează că un atac cu un număr mare de rachete necesită timp și pregătire, și probabil ar fi detectat din timp. »

Sursa: TheTelegraph.co.uk

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.