« De luni de zile, oficialii ucraineni au navigat cu atenție în politica partizană turbulentă din Statele Unite, pe măsură ce se apropie alegerile din noiembrie, declarând că pot colabora atât cu o administrație democrată, cât și cu una republicană.
Însă, miercuri seara, Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților, a cerut Ucrainei să-l retragă pe ambasadorul său la Washington, acuzând-o că se amestecă în afacerile electorale din America.
Într-o scrisoare publică adresată președintelui Zelenski, dl Johnson a cerut demiterea ambasadorului ucrainean, Oksana Markarova, invocând rolul acesteia în organizarea unei vizite a dlui Zelenski la o fabrică de muniții din Scranton, Pennsylvania. Dl. Zelenski a vizitat fabrica în această săptămână și le-a mulțumit muncitorilor pentru fabricarea obuzelor trimise forțelor sale aflate sub asediu.
Dl. Johnson a criticat vizita pentru că a avut loc într-un stat-cheie în lupta electorală, în compania guvernatorului Josh Shapiro, un democrat care o sprijină pe vicepreședintele Kamala Harris în campania sa prezidențială. Președintele Camerei a subliniat că niciun republican nu a fost invitat.
„Turul a fost clar un eveniment de campanie partizană conceput pentru a ajuta democrații și este clar o interferență electorală”, a scris dl Johnson în scrisoarea de miercuri.
În aceeași zi, James Comer, un republican care prezidează Comitetul pentru Supraveghere al Camerei, a anunțat că a lansat o anchetă asupra vizitei, susținând că a fost un eveniment partizan plătit din fonduri publice.
Până joi, Ucraina nu răspunsese la cererile dlui Johnson referitoare la ambasadorul său.
Plângerile sunt susceptibile să complice obiectivul principal al dlui Zelenski din această săptămână: acela de a convinge Washingtonul să crească sprijinul financiar și militar pentru Kiev, ca parte a „planului său de victorie” pentru a forța Rusia la masa negocierilor.
Liderul ucrainean se întâlnește cu președintele Biden la Casa Albă și va avea, de asemenea, mai multe întâlniri în Congres.
Înainte de întâlnirea cu președintele Biden, acesta a anunțat un ajutor militar de aproape 8 miliarde de dolari pentru Ucraina. Aproximativ 5,5 miliarde de dolari nu reprezintă o finanțare nouă, dar alocarea acestor fonduri este menită să asigure sprijin financiar pentru Kiev, cel puțin pe termen scurt, chiar dacă fostul președinte Donald J. Trump câștigă alegerile prezidențiale.
Fondurile vor fi direcționate prin așa-numita autoritate prezidențială, care permite trimiterea de arme și echipamente din stocurile Pentagonului. Alte 2,4 miliarde de dolari vor fi canalizate printr-un program care permite administrației să achiziționeze arme pentru Ucraina direct de la producători, fără a epuiza stocurile americane.
Cu toate acestea, anunțul nu a menționat autorizarea Ucrainei de a lansa rachete cu rază lungă de acțiune de fabricație occidentală asupra Rusiei, pentru care Kievul a făcut lobby de mult timp. Recent, Zelenski a declarat că administrația de la Casa Albă se teme că o astfel de autorizare ar escalada conflictul.
Într-un aparent efort de a exploata aceste temeri, Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia ar fi pregătită să folosească o armă nucleară ca răspuns la un atac realizat cu arme convenționale de către un stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear. Dmitri S. Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că decizia lui Putin a fost un mesaj pentru susținătorii occidentali ai Ucrainei.
Autoritățile ucrainene au încercat de mult timp să rămână neutre în campania prezidențială americană, deși au încercat să construiască legături cu ambele tabere pentru a-și promova interesele. La începutul acestui an, au făcut lobby pe lângă Mike Johnson pentru a ajuta la adoptarea unui pachet de ajutor de miliarde de dolari pentru Ucraina. Republicanii au fost mult timp sceptici în ceea ce privește oferirea de sprijin Ucrainei, iar alegerea lui Trump pentru vicepreședinte, JD Vance, a criticat dur pachetele de ajutor anterioare ale Statelor Unite pentru Kiev.
În ultimele săptămâni, relațiile cu tabăra republicană s-au deteriorat pe măsură ce campania electorală din SUA a prins avânt, Trump denunțând din ce în ce mai mult ajutorul american pentru Ucraina, promovând în același timp un plan, pentru care nu a oferit detalii, de a intermedia rapid un acord de pace.
Într-un interviu publicat duminică în The New Yorker, Zelenski a pus sub semnul întrebării acel plan, pe care mulți din Kiev îl consideră periculos, temându-se că ar lăsa Rusia să controleze vaste teritorii ucrainene. De asemenea, l-a descris pe JD Vance drept „prea radical”.
Miercuri, Trump l-a acuzat pe Zelenski că refuză să negocieze un acord de pace cu președintele Putin.
„Președintele Ucrainei este în țara noastră. Face mici insinuări răutăcioase despre președintele vostru preferat, adică eu,” a spus Trump în timpul unui eveniment de campanie în Carolina de Nord. „Continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care refuză să facă un acord: Zelenski.”
Volodymyr Ariev, un parlamentar de opoziție din Ucraina, a declarat că absența reprezentanților republicani în timpul vizitei lui Zelenski la fabrica de muniții a fost o mare eroare.
„Echipa lui Trump nu are o atitudine foarte prietenoasă față de Zelenski, iar orice pretext pentru a-l acuza va fi folosit,” a spus Ariev. „Așadar, prudența trebuia să fie la cel mai înalt nivel, pentru a nu le oferi niciun motiv.”
„Indiferent cine câștigă, obiectivul principal pentru Ucraina este să se mențină sprijinul Statelor Unite,” a adăugat el. »
Sursa:NYTimes.com