Wall Street Journal: cine a câștigat dezbaterea

Timp de lectură 4 min.

« Donald Trump și Kamala Harris s-au confruntat în dezbatere cu abilitățile, cunoștințele și demnitatea demne de o mare democrație…OK, cel puțin au apărut împreună pe o scenă. Americanii au avut ocazia să vadă candidații pe care cele două partide i-au desemnat pentru funcția de președinte, cu calitățile și (mai ales) cu defectele lor.

Doamna Harris, mai puțin cunoscută decât fostul președinte, avea cel mai mult de câștigat și bănuim că și-a îndeplinit obiectivul. Ea a câștigat clar dezbaterea, deși nu pentru că ar fi prezentat un argument puternic pentru viziunea ei sau pentru realizările din ultimii patru ani. Deși a tot vorbit despre „planul” ei pentru economie, s-a bazat în mare parte pe aceleași promisiuni generale despre „viitor” pe care le-a făcut de când democrații au nominalizat-o.

Ea a câștigat dezbaterea pentru că a venit cu o strategie de a-l provoca pe domnul Trump să se lanseze în digresiuni despre nemulțumiri personale și vanități, lăsând politicile și istoricul ei în mare parte neatinse. El întotdeauna cade în capcană, iar doamna Harris a creat o situație în care Trump a petrecut mare parte din dezbatere vorbind despre trecut, despre Joe Biden sau despre imigranți care mănâncă animale de companie, dar nu despre cum ar îmbunătăți viețile americanilor în următorii patru ani.

Vicepreședinta a fost ajutată de moderatorii de la ABC News, care erau clar de partea ei. Au verificat faptele doar în cazul domnului Trump, de mai multe ori, deși doamna Harris a făcut numeroase afirmații exagerate — despre presupusul sprijin al domnului Trump pentru Project 2025, despre opiniile domnului Trump privind fertilizarea in vitro și despre faptul că nu există trupe americane în zone de conflict în străinătate. Spuneți asta acelor americani uciși de proxy-urile iraniene în Iordania anul acesta sau comandanților marinei americane care sunt însărcinați cu interceptarea rachetelor Houthi în Marea Roșie.

Dar domnul Trump nu s-a ajutat pe sine, deoarece a lăsat-o pe doamna Harris să-l pună în  defensivă (…), a vorbit mai mult despre domnul Biden decât despre doamna Harris. Asta i-a permis vicepreședintei să continue să spună că nu este Joe Biden, fără a trebui să explice cum sau dacă se diferențiază de politicile lui Biden. Trump nu a insistat pe acest punct.

El a căzut și în capcana de a spune că ultimele alegeri au fost furate, că protestatarii din 6 ianuarie au fost tratați nedrept și că instanțele au decis împotriva lui în 2020 dintr-o „chichiță”. Oare vreun alegător nehotărât, preocupat de prețul alimentelor, este interesat de asta?

Era demn de râs faptul că domnul Trump a căzut chiar și într-o capcană despre dimensiunea mitingurilor sale și dacă oamenii pleacă prea devreme de la ele. Toate acestea i-au fost favorabile doamnei Harris, care l-a portretizat pe fostul președinte ca un om al trecutului și i-a cerut electoratului să „întoarcă pagina”. Ea a preluat rolul de candidat al „schimbării”, deși este la putere de trei ani și jumătate.

De asemenea, domnul Trump a lăsat-o pe doamna Harris de mai multe ori să scape cu privire la opiniile ei politice. Una dintre slăbiciunile sale este că rareori poate aduna detalii de politică sau argumente care să explice o problemă dincolo de un slogan. În schimb, recurge la afirmații exagerate, cum ar fi că ea este marxistă sau „cel mai prost vicepreședinte din istorie”. Nici măcar nu a menționat că ea dorește să mărească taxele cu 5 trilioane de dolari, ceea ce chiar este adevărat.

Dacă domnul Trump a câștigat vreun subiect, ar putea fi politica externă, unde, ca de obicei, a contrastat dezordinea mondială actuală cu relativa pace din cei patru ani ai săi. Doamna Harris nu a oferit mult mai mult decât punctele de vedere ale Administrației Biden.

Dacă vreunul dintre aceste lucruri va fi decisiv pentru alegătorii indeciși, nu știm. Electoratul este foarte divizat, iar majoritatea alegătorilor au deja o părere fermă despre domnul Trump. Factorul imprevizibil este dacă doamna Harris a lăsat o impresie suficient de puternică pentru a convinge indecișii că merită riscul. Dacă a făcut-o, își va datora succesul lipsei de pregătire și disciplină a domnului Trump.

Încântată de succesul candidatului său, campania Harris a cerut marți seară o a doua dezbatere în octombrie. Dar nu vă așteptați ca ea să accepte interviuri aprofundate. Ar fi riscant. Aceasta a fost singura dezbatere programată între doamna Harris și domnul Trump și, având în vedere ce am văzut marți, națiunea va fi recunoscătoare dacă va fi și ultima. »

Sursa: WSJ.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.