Universitatea Columbia, New York, 22 aprilie 2024. Sursa: USAToday.com

Protestele din universitățile americane și discursul anti-Israel

Timp de lectură 4 min.

Într-un recent recent editorial prestigiosul Wall Street Journal acuză conducerile universităților de elită americane pentru accesele de antisemitism care caracterizează actuala mișcare socială pro-palestiniană care se răspândește în campusurile a din ce în ce în ce mai multe universități din Ivy League și nu numai. Pentru Wall Street Journal: “Oficialii universităților culeg ceea ce au semănat facultățile lor de monocultură din punct de vedere politic.

Oricine care crede că preocuparea cu privire la antisemitism este exagerată nu acordă destulă atenție la ce se întâmplă la nivelul universitățile de elită. Protestele anti-Israel și antisemite de la Columbia, Yale și din alte universități devin din ce în ce mai preocupante și nu este clar că progresiștii care conduc aceste instituții sunt capabili să asigure ordinea sau  sau să asigure protecția studenților evrei.

„Sionistul” era, spre exemplu, un student evreu al cărui prieten purta un colier cu o Stea a lui David, potrivit corespondentului News Israel, Neria Kraus. Mulțimea palestiniană a urmat ordinul de a „merge încet și a înainta, astfel încât să-i putem împinge afară din tabără”.

Mulți protestatari din campus și din apropiere poartă măști pentru a-și deghiza identitatea. Studenții trebuie să meargă cu prudență pentru a ajunge la clasă. Protestatarii poartă bannere care proclamă „onoarea martirilor din Palestina” și un semn care indică contra-manifestanții pro-Israel ca „următoarele ținte ale lui Al-Qasam”. Al-Qassam este aripa militară a Hamasului. Acesta este un apel pentru a ucide evrei.

Vineri, președintele Columbia, Minouche Shafik, a cerut poliției să curețe tabăra din campus, după ce protestatarii refuzaseră să plece. Aproximativ 100 au fost arestați. Dar manifestanții s-au întors răzbunători și nu este clar că doamna Shafik are puterea de a gestiona situația.

Într-o declarație de luni, ea le-a spus studenților că „discursul antisemit, ca orice alt discurs care e folosit pentru a răni și a înspăimânta oamenii, este inacceptabil” și că „se vor lua măsuri adecvate”. Universitatea a mutat temporar toate orele în online pentru a „reseta” și „a dez-escalada”.

Dar protestatarii câștigă dacă li se permite să împiedice continuarea normală a cursurilor. Declarația doamnei Shafik subliniază faptul că „Există un conflict teribil care face ravagii în Orientul Mijlociu”, dar nu face o singură mențiune despre grupurile pro-palestiniene ca fiind cei care sunt autorii violențelor din campusuri. De asemenea, Columbia a dezactivat cardul de acces la universitate a profesorului evreu Shai Davidai și i-a spus că „nu are voie să intre” într-o zonă din campus pe motiv că dorința sa de a organiza o contra-manifestație presupune un risc de securitate. 

Scene similare s-au desfășurat în weekend la Yale în New Haven, Conn. Studenții evrei au fost hărțuiți și unul a fost lovit în ochi cu un stâlp și spitalizat. Luni, Yale a chemat în cele din urmă la poliția să-i aresteze pe cei care au refuzat să părăsească o piață din campus.

Această criză din educația liberală e rezultatul unor procese care durează de zeci de ani. Aceste școli au semănat intoleranța pe care elevii lor o demonstrează azi punând identitatea și politica de extremă-stânga deasupra schimbului liber de idei. O monocultură universitară progresistă a alimentat narațiuni divizive care învinovățeau pentru problemele din Orientului Mijlociu numai colonialismul și imperialismul.

Antisemitismul a fost prea des tolerat în departamentele de studii ale Orientul Apropiat. La 8 octombrie 2023, profesorul Columbia University Joseph Massad a lăudat scenele „minunate” ale masacrului din 7 octombrie „privite de milioane de arabi încântați”. În 2018, profesorul Columbia, Hamid Dabashi, a postat pe Twitter (acum X) că în „fiecare acțiune urâtă și murdară care se întâmplă în lume” ar putea fi găsit „numele urât al Israelului”.

Elitele liberale care conduc aceste instituții par să fie lipsite de forța morală și încrederea în sine necesare pentru a face față acestor studenți intoleranți. Președinții Colegiilor trebuie să preia controlul, să restaureze ordinea și să protejeze studenții evrei, altfel ar trebui concediați și găsiți alții care să facă asta.”

Sursa: WSJ.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.