Prichard: « Planul lui Trump și a doua violare a Ucrainei »

Timp de lectură 8 min.

« Cererea lui Donald Trump pentru o „răsplată” de 500 de miliarde de dolari (400 de miliarde de lire sterline) din partea Ucrainei merge mult dincolo de controlul SUA asupra mineralelor critice ale țării. Ea acoperă totul, de la porturi și infrastructură până la petrol și gaze, precum și întreaga bază de resurse a Ucrainei.

Termenii contractului care a ajuns la biroul lui Volodimir Zelenski acum o săptămână echivalează cu colonizarea economică a Ucrainei de către SUA, din punct de vedere juridic, pe termen nelimitat. Aceasta implică o povară a reparațiilor imposibil de îndeplinit. Documentul a provocat consternare și panică la Kiev.

The Telegraph a obținut o variantă de proiect a contractului, marcată „Privileged & Confidential” (Privilegiat și Confidențial), datată 7 februarie 2025. Se afirmă că SUA și Ucraina ar trebui să formeze un fond comun de investiții pentru a se asigura că „părțile ostile din conflict nu beneficiază de reconstrucția Ucrainei”.

Acordul acoperă „valoarea economică asociată resurselor Ucrainei”, inclusiv „resurse minerale, resurse de petrol și gaze, porturi, alte infrastructuri (după cum se convine)”, lăsând neclar ce altceva ar putea fi inclus. „Acest acord va fi guvernat de legea statului New York, fără a ține cont de principiile conflictului de legi”, se menționează în document.

SUA va prelua 50% din veniturile recurente obținute de Ucraina din extracția resurselor și 50% din valoarea financiară a „tuturor noilor licențe emise către terți” pentru monetizarea viitoare a resurselor. Va exista „un drept de gaj asupra acestor venituri” în favoarea SUA. „Acea clauză înseamnă «plătiți-ne pe noi mai întâi, apoi hrăniți-vă copiii»”, a declarat o sursă apropiată negocierilor.

Se precizează că „pentru toate viitoarele licențe, SUA va avea drept de prim refuz pentru achiziționarea mineralelor exportabile”. Washingtonul va avea imunitate suverană și va dobândi un control aproape total asupra economiei Ucrainei bazate pe resurse și mărfuri. Fondul „va avea drept exclusiv de a stabili metoda, criteriile de selecție, termenii și condițiile” tuturor licențelor și proiectelor viitoare. Și așa mai departe, în aceeași direcție. Se pare că documentul a fost redactat de avocați privați, nu de departamentele de stat sau comerț ale SUA.

Președintele Zelenski însuși a propus ideea de a oferi SUA o participație directă la elementele rare și mineralele critice ale Ucrainei, în timpul unei vizite la Trump Tower în septembrie, sperând să faciliteze continuarea livrărilor de arme.

El a calculat că acest lucru va duce la stabilirea unor operațiuni ale companiilor americane pe teren, creând un obstacol politic care l-ar descuraja pe Vladimir Putin să atace din nou.

Unele bazine minerale sunt aproape de linia frontului din estul Ucrainei sau în zone ocupate de Rusia. Zelenski a subliniat pericolele ca rezervele strategice de titan, tungsten, uraniu, grafit și pământuri rare să ajungă în mâinile Rusiei. „Dacă vorbim de o înțelegere, atunci hai să facem o înțelegere, suntem deschiși pentru asta”, a spus el.

Probabil că nu se aștepta să fie confruntat cu termeni impuși în mod normal statelor agresoare învinse în război. Aceștia sunt mai duri decât sancțiunile financiare impuse Germaniei și Japoniei după înfrângerea lor din 1945. Ambele țări au devenit, în cele din urmă, beneficiari neți de fonduri din partea aliaților victorioși.

Un nou Versailles

Dacă acest proiect ar fi acceptat, cererile lui Trump ar reprezenta o cotă mai mare din PIB-ul Ucrainei decât reparațiile impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles, ulterior reduse la Conferința de la Londra din 1921 și prin Planul Dawes din 1924. În același timp, el pare dispus să lase Rusia nepedepsită.

Donald Trump a declarat pentru Fox News că Ucraina a fost „practic de acord” să cedeze 500 de miliarde de dolari. „Au un teren extrem de valoros în ceea ce privește pământurile rare, petrolul și gazele, precum și alte resurse”, a spus el.

El a avertizat că Ucraina va fi oferită pe tavă lui Putin dacă va respinge termenii. „Poate că vor face o înțelegere. Poate că nu vor face o înțelegere. Poate că vor fi ai rușilor într-o zi, sau poate că nu vor fi ai rușilor într-o zi. Dar vreau acești bani înapoi”, a spus el.

Trump a declarat că SUA a cheltuit până acum 300 de miliarde de dolari pentru război, adăugând că ar fi „stupid” să mai ofere și alți bani. În realitate, cele cinci pachete aprobate de Congres însumează 175 de miliarde de dolari, dintre care 70 de miliarde au fost cheltuite în SUA pentru producția de arme. O parte din această sumă este sub formă de granturi umanitare, dar o mare parte reprezintă bani din programul de împrumut-închiriere, care trebuie rambursați.

Senatorul republican Lindsey Graham a sugerat, la Conferința de Securitate de la München, că cererea lui Trump este o strategie inteligentă pentru a consolida sprijinul popular în scădere pentru cauza Ucrainei. „Poate merge la poporul american și să spună: «Ucraina nu este o povară, ci un beneficiu»”, a afirmat el.

Senatorul Graham le-a spus europenilor să susțină ideea, deoarece aceasta leagă Washingtonul de apărarea unui viitor acord. „Dacă semnăm acest acord privind mineralele, Putin e terminat, pentru că Trump va apăra înțelegerea”, a spus el.

Oficialii ucraineni au fost nevoiți să navigheze cu grijă pe acest teren minat la forumul de la München, încercând să zâmbească și să vorbească optimist despre o posibilă înțelegere privind resursele, în timp ce, în același timp, subliniau că textul actual încalcă legislația ucraineană și necesită revizuire. Ceea ce este, desigur, adevărat.

Discuțiile despre bogăția resurselor Ucrainei au devenit suprarealiste. Se vehiculează o sumă de 26 de trilioane de dolari pentru rezervele combinate de minerale și hidrocarburi. Aceste cifre sunt fanteziste.

Ucraina are probabil cel mai mare bazin de litiu din Europa. Însă prețurile litiului s-au prăbușit cu 88% de la explozia bulei speculative din 2022. Mari rezerve sunt descoperite peste tot în lume. Caldera McDermitt din Nevada este considerată cel mai mare depozit de litiu de pe planetă, cu 40 de milioane de tone metrice – suficient pentru a propulsa SUA înaintea Chinei.

Proiectul Thacker Pass va deveni operațional anul viitor. Valoarea litiului constă în procesare și în industriile aferente. Depozitele de rocă neprocesată din Ucraina sunt aproape inutile pentru SUA.

Aceeași poveste se aplică și pământurilor rare. Acestea nu sunt, de fapt, rare. Companiile miniere din SUA au abandonat industria în anii ’90, deoarece marjele de profit erau prea mici. Guvernul american a fost nepăsător și a permis ca acest lucru să se întâmple, trezindu-se mai târziu la realitate, când China a ajuns să controleze strategic aprovizionarea cu elemente critice necesare pentru tehnologia avansată și arme. Însă această problemă este acum în curs de rezolvare.

Ucraina are cobalt, dar majoritatea bateriilor pentru vehicule electrice folosesc acum fosfat ferolitic de litiu și nu mai necesită cobalt. Mai mult, bateriile pe bază de sodiu-ion și sulf vor limita creșterea cererii de litiu în viitor. La fel și reciclarea. Povestea despre lipsa resurselor minerale este mult exagerată.

În ceea ce privește gazele de șist din Ucraina, a) o parte din câmpul Yuzivska se află sub controlul lui Putin, și b) rezervele din vestul Carpaților sunt situate într-o geologie complexă, cu costuri ridicate de foraj, ceea ce a determinat compania Chevron să se retragă – la fel cum a făcut-o și în Polonia. Ucraina are mai mult potențial ca exportator de energie electrică către Europa, prin energie regenerabilă și expansiunea nucleară, dar acest aspect nu pare să fie în mintea lui Donald Trump.

A doua violare a Ucrainei

Ucraina nu are nicio posibilitate realistă de a satisface cererea de 500 de miliarde de dolari într-un interval de timp semnificativ, lăsând la o parte aspectul mai amplu al moralității de a trata astfel o națiune victimă, care a ținut linia frontului pentru democrațiile liberale cu sacrificii uriașe timp de trei ani. Cine are, de fapt, o datorie față de cine?

„Stilul meu de negociere este destul de simplu și direct”, scrie Trump în cartea sa The Art of the Deal. „Țintesc foarte sus, iar apoi pur și simplu continui să împing și să împing și să împing până obțin ceea ce vreau.”

În comerțul autentic, cealaltă parte poate, de obicei, să se retragă din negociere. Cererea lui Trump este o constrângere cu mână de fier, exercitată de o putere neoimperială asupra unei națiuni mai slabe, prinsă la colț – și totul pentru un așa-zis boom al resurselor care există mai mult în imaginația lui Trump.

„De multe ori, cea mai bună afacere pe care o faci este afacerea pe care nu o faci”, a spus Trump, oferind o alta dintre maximele sale.

Zelenski nu are acest lux. Trebuie să aleagă între violarea militară a Ucrainei de către Putin și violarea economică a Ucrainei de către propriul său aliat. »

Ambrose Evans-Pritchard

Sursa: The Telegraph

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.