Marea impostură a Rusiei lui Putin (Prima parte)

Timp de lectură 11 min.

Vă prezentăm un fragment din articolul semnat de Francoise Thom, Desk-Russie.eu: « „Să li se dea 48 de ore să părăsească Harkovul și să distrugem totul, cartier cu cartier… Fără mai multe vorbe frumoase despre „frații și surorile noastre”, pe care ucrainenii le interpretează ca un semn de slăbiciune. Toți cei care sunt de partea noastră sunt deja în Rusia… Explicați-mi de ce Kievul este încă în picioare. De ce acest oraș nazist nu a fost încă ras de pe fața pământului? » Astfel, Vladimir Soloviov, Goebbels-ul Kremlinului, dă tonul propagandei oficiale în primăvara lui 2024. « Harkov trebuie șters de pe hartă. În așa fel încât să nu mai rămână nimeni acolo. Trebuie să începem cu Kievul. Acest oraș trebuie pur și simplu anihilat. Totul trebuie să dispară de pe fața pământului. » Acesta este ordinul zilei, reflectat fidel de același Soloviov. Deputatul Lugovoi detaliază planul: « Harkovul trebuie lipsit de curent electric până în punctul în care orașul să devină de nelocuit. Cei 800.000 de locuitori care au mai rămas să-și ia bagajele și să plece spre Vest, cu mașina, pe jos, cu căruța… » Prezentatorul Serghei Mardan precizează programul: « Ucraina trebuie să devină o grămadă de ruine… Întreaga Ucraină va fi transformată metodic într-o zonă sanitară, adică un teritoriu de război, unde nu există electricitate, poduri, căi ferate, transport, conducte, servicii de urgență, spitale funcționale. Pe scurt, o zonă de exod în masă… Printre liderii ruși nu mai există un partid al războiului sau un partid al păcii. Nu mai există decât partidul răzbunării… » Cei familiarizați cu mass-media rusă nu sunt surprinși de această retorică genocidară. Dar nu poți să nu te miri, încă o dată, de absența unei reacții din partea populației ruse la abominațiile dezonorante pentru orice națiune care se revarsă în mass-media lor. Opoziția rusă nu încetează să denunțe corupția care domnește în țară. Dar abia dacă se face auzită acuzând regimul de cea mai gravă crimă a sa: dezumanizarea orchestratată a populației ruse timp de peste două decenii.

Pretențiile Rusiei
Dar culmea este că Rusia are îndrăzneala de a se prezenta ca ultimul depozitar al civilizației europene în Europa, de care europenii s-ar fi îndepărtat, și că găsește în Europa naivi și complăcuți care se lasă intoxicați de această propagandă. Să dăm câteva exemple. Editorialistul Vladimir Mojegov scria în iulie 2021, în Vzgliad, un articol elocvent intitulat „Rusia este ultima Europă”:

„Povestea căderii Imperiului Roman este tot mai des evocată astăzi. Nimic surprinzător: epoca declinului Romei are prea multe puncte comune cu declinul actual, tot mai evident, al Europei. Aceeași lipsă de nucleu spiritual […], același aflux de barbari care inundă străzile capitalelor europene, transformându-le în gropi de gunoi, același colaps al moravurilor, al familiei și al tradițiilor, aceeași criză demografică. Să ne amintim că declinul Romei s-a datorat, printre altele, faptului că nu mai avea pur și simplu pe cine să recruteze pentru legiunile sale, forța motrice a civilizației romane. Astăzi, situația este și mai catastrofală. Popoarele albe — baza civilizației mondiale — au încetat complet să mai facă copii. […] Dar noi, rușii? Da, da, desigur, nu suntem mai tineri decât goții germani. Ne-am creat statul și am scris primele noastre mari cărți în același timp cu tânăra Europă creștină. Dar apoi „cortina de fier” a invaziei tătare a căzut, iar noi ne-am întors cu adevărat în Europa abia cinci secole mai târziu, sub sunetul topoarelor din șantierele navale ale Amiralității lui Petru cel Mare. Ne-am întors într-o Europă deja profund bolnavă, deja febril angajată în lichidarea propriului proiect creștin, deja disperată, contaminată de virusul democrațiilor și revoluțiilor. Iar trupele ruse din 1812 au adus cu ușurință infecția europeană sub cizmele lor. Dar totuși, totuși, […] Dostoievski, vorbind despre „pietrele Europei pe care le prețuim”, voia să spună un singur lucru: este timpul să salvăm Europa de „democrația” sa vulgară și de „revoluția” sa barbară, adică de distrugerea totală a spiritualității și culturii.”

Acest text necesită mai multe observații. Mai întâi, vedem dorința de a specula asupra conștiinței apocaliptice. Nimic nu stimulează mai bine renunțarea la rațiune și la reflecția politică umilă decât așteptările milenariste. Tot prin această retorică apocaliptică, Trump își ține fanaticii sub control și îi îndrumă spre război civil: să ne amintim de discursul său inaugural din 20 ianuarie 2017.

Referitor la Rusia, reapare un motiv clasic eurasianist, recent reluat de Putin: perioada dominației mongole a fost benefică pentru Rusia, deoarece invadatorii au izolat-o de influențele dăunătoare ale Europei (susținătorii proiectului eurasianist au salutat bolșevismul din același motiv). Putin îl elogiază pe cneazul Alexandru Nevski pentru că s-a pus în slujba Hoardei de Aur, deoarece „grija sa principală era să reziste eficient invaziei Occidentului. Hoarda se comporta cu aroganță și cruzime, dar nu s-a amestecat în limba, tradițiile sau cultura noastră. Și asta este cel mai important […]. De aceea îl considerăm pe Nevski sfânt, deoarece acest războinic a reflectat asupra modului de a păstra poporul rus.”

Grație acestei lungi perioade de izolare (1236-1480), în momentul în care Rusia se îndreaptă spre Europa sub Petru cel Mare, ea are vigoarea tinereții în fața unei Europe deja în declin, ne spune Mojegov. Astfel, înapoierea Rusiei devine un atu.

Comparând afirmațiile lui Mojegov cu o declarație mai recentă (2023) a lui Andrei Belousov, numărul 2 al guvernului rus, asistăm la transformarea locului comun slavofil despre „Europa degenerată” într-o mașină de război împotriva regimurilor democratice occidentale. Textul lui Belousov este, de fapt, o directivă de acțiune. „Rusia poate deveni gardianul valorilor europene tradiționale ale Occidentului. În timp ce Occidentul s-a îndepărtat de aceste valori tradiționale și a trecut la altceva,” scrie el. „Este greșit să spunem că Occidentul este inamicul nostru. În Occident, există elite și straturi sociale largi care țin la valorile tradiționale. Și este posibil ca Rusia să fie pentru aceste elite un colac de salvare.”

Din cauza dezorientării sale intelectuale, Europa este vulnerabilă: „A existat un nucleu anglofon în lume, la care vechea Europă a aderat, și împreună au condus lumea. În același timp, Europa nu are suveranitate… Pot spune că un stat suveran trebuie obligatoriu să aibă propria sa filozofie. Cine suntem, de unde venim, încotro mergem? India, de exemplu. Este pe deplin suverană, chiar dacă PIB-ul său pe cap de locuitor nu este foarte ridicat. Același lucru este valabil și pentru China, deocamdată. Acestea sunt țări 100% suverane.”

Cât despre noi, continuă Belousov, „avem sentimentul că suntem o țară autosuficientă, cu propria noastră credință, […] propriul nostru spirit național. Nu avem altă opțiune decât să dobândim sau să reproducem acest spirit național. […] Dispunem pentru asta de o cultură imensă, avem propriul nostru cod cultural, propria noastră identitate culturală, pe care marea majoritate a țărilor și popoarelor nu le au. De altfel, Dostoievski a simțit acest lucru foarte bine.”

Voința de subversiune este evidentă: Belousov exprimă deschis proiectul revoluționar pe care această retorică a „valorilor tradiționale” îl camuflează: „Astăzi, Rusia lansează un semnal către Occident: nu căutăm să-l distrugem, ci, dimpotrivă, îl putem salva. Popoarele occidentale nu au de făcut decât un singur lucru: să răstoarne pe toți cei care promovează lucruri împotriva naturii și, alături de Rusia, să restaureze un mod de viață uman.”

În decembrie 2023, politologul Serghei Karaganov, președintele Consiliului pentru politică externă și apărare, clarifică lucrurile: „Occidentul a ridicat Cortina de Fier, în primul rând pentru că noi, în Rusia, suntem adevărați europeni. Suntem sănătoși. Și ei vor să se izoleze de forțele sănătoase.” În același timp, Karaganov recomandă să nu se închidă ușa și să se aștepte momentul în care Rusia va putea din nou să anexeze Europa la mașinăria puterii ruse: „Fără grefa europeană, fără cultura europeană, nu am fi devenit o putere atât de mare. […] Sper că, după ce Europa va traversa o serie de crize, în vreo douăzeci de ani, relativ vorbind, forțele sănătoase vor prevala.”

Astfel, propagandiștii Kremlinului se străduiesc să-i convingă pe europeni că au trădat civilizația occidentală, că aceasta este păstrată doar în Rusia și că, întorcându-se spre Rusia, europenii vor salva Europa. Ei mizează pe exploatarea unor pasiuni partizane atât de intensificate încât afirmațiile lor vor fi luate drept adevăr în cercuri largi de europeni dezgustați de fenomenul woke-ism și de criza autorității în societățile noastre. Totuși, această propagandă se bazează pe o dublă impostură.

Prima impostură
Propagandiștii Kremlinului ascund faptul că toate simptomele „decadenței” pe care le critică în Occident sunt prezente și în Rusia. Conform propriilor lor criterii, un sfert din populația Moscovei (3,5 milioane) este musulmană. Procentul familiilor biparentale din Rusia a scăzut de la 39,7% în 2002 la 20,7% în 2021 — în Franța, acesta este de 66,3%. Rusia se află în topul clasamentului divorțurilor: 73% dintre căsătorii se încheie cu un divorț (în Franța, procentul este de 46%). Numărul de copii per femeie este de 1,4 (în Franța, 1,68). Homosexualitatea este la fel de răspândită ca oriunde, inclusiv în cercurile puterii. Singura diferență constă în ipocrizia din cercurile Kremlinului. Președintele divorțat pozează în model de virtute, iar deputații homosexuali denunță mai vocal decât alții „decadența” LGBTQ din Occident. Fidelitatea față de „valorile tradiționale” se reduce la dreptul bărbaților de a-și bate soțiile fără a fi pedepsiți.

A doua impostură
Propaganda Kremlinului asimilează civilizația cu moravurile, ceea ce îi permite să nege adevăratul conținut al civilizației europene. Este fals să spunem că europenii s-au îndepărtat de civilizația lor; mai degrabă, au lăsat-o în voia sorții, așa cum au făcut cu forțele lor armate. Însă realizările acestei civilizații sunt încă prezente în ei. Dovada este reacția Europei de a ajuta Ucraina. Putin și oamenii de la Kremlin nu s-au așteptat la acest lucru, tocmai pentru că sunt străini de civilizația europeană și nu înțeleg despre ce vorbesc atunci când folosesc acest termen. Ei au mizat pe faptul că europenii se vor concentra doar pe facturile lor la gaze și vor abandona Ucraina. Însă moștenirea noastră umanistă este baza consensului european pentru sprijinirea Ucrainei. Europenii au fost oripilați de discursul și practicile genocidare ale Rusiei în Ucraina, iar această reacție morală este sursa emergenței progresive a unei noi Europe, începând cu 24 februarie 2022 — Europa libertății, visată de pionierii unității europene după al Doilea Război Mondial.

Oamenii Kremlinului sunt vag conștienți de acest lucru. De aceea încearcă să folosească argumentul „decadenței moravurilor” pentru a ascunde în conștiințele noastre toată bogăția și vitalitatea moștenirii noastre europene. Instinctul lor este de a distruge la alții ceea ce simt că le lipsește lor. În acest demers sunt ajutați de ignoranța noastră. Trăim pe baza realizărilor civilizației noastre, dar uităm prea des în ce constau acestea.

Rezistența noastră împotriva agresiunii ruse trebuie să fie însoțită de o redescoperire a bogățiilor noastre lăsate în uitare. Trebuie să ne întoarcem la științele umane dacă vrem să înțelegem de ce Europa merită să fie apărată împotriva barbariei ruse. În vremurile dificile care ne așteaptă, înțelepciunile Antichității ne pot fi de mare ajutor. Izolat în turnul castelului său, într-o Franță devastată de războaiele religioase, Montaigne dialoga cu Plutarh, Cicero și Seneca pentru a găsi tăria de a rezista pasiunilor distructive ale epocii sale. »

Sursa: Desk-Russie.eu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.