Alegătorii germani îl întăresc pe Putin și slăbesc securitatea UE

Timp de lectură 3 min.

« Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz a obținut o revenire de ultim moment în alegerile din landul Brandenburg. După ce a fost devansat în sondaje de partidul populist de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) timp de peste un an, SPD a reușit o victorie la limită, cu 30,9% față de 29,2%.

Victoria SPD a amânat temporar întrebările legate de viabilitatea conducerii lui Scholz. Totuși, momentum-ul rămâne de partea AfD. Explozia de sprijin pentru AfD are implicații profunde asupra securității europene. Folosind sloganul „Fără război”, partidul a militat cu înflăcărare împotriva asistenței militare germane pentru Ucraina. Mesajul lor este ideologic și populist.

Reprezentanții AfD au exprimat opinia că intervenția militară brutală a Rusiei în favoarea președintelui sirian Bashar al-Assad este o cruciadă justificată anti-islamistă și invocă presupusa apărare de către Rusia a valorilor tradiționale pentru a susține un parteneriat cu aceasta. Ei consideră că opoziția față de consensul politic dominant privind Ucraina este o rețetă pentru succesul electoral.

O majoritate de germani exprimă în mod constant îngrijorarea legată de posibilitatea extinderii războiului din Ucraina în țările NATO și de riscul unui atac nuclear rusesc. Un sondaj ARD Deutschlandtrend din martie 2024 a arătat că 61% dintre germani se opun furnizării de rachete de croazieră Taurus Ucrainei, temându-se de consecințele unui conflict escaladat cu Rusia.

Legătura făcută de AfD între sancțiunile împotriva Rusiei și creșterea prețurilor la energie, precum și declinul economic, rezonează, de asemenea, cu alegătorii.

Până în prezent, Scholz a rezistat presiunilor AfD de a reduce sprijinul pentru Ucraina. Deși Germania a fost reticentă în a furniza Ucrainei arme defensive înainte de invazia la scară largă a Rusiei, este mai permisivă decât SUA în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armamentului german împotriva țintelor rusești.

Cu toate acestea, apar unele fisuri îngrijorătoare. Fondul de modernizare a Bundeswehr-ului, în valoare de 100 de miliarde de euro, anunțat în 2022, a fost în mare parte epuizat. Deficitele de venituri ar putea duce la o scădere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare ale Germaniei, sub 2% din PIB până în 2027.

Succesul electoral repetat al AfD ar putea să-l determine pe Scholz să revină la scepticismul său anterior față de înarmarea Ucrainei. Având în vedere că Germania este un susținător cheie al eforturilor de descurajare în statele baltice și al încercărilor Moldovei de a se proteja împotriva amenințărilor hibride rusești, impactul avântului electoral al AfD are implicații semnificative pentru securitatea Europei de Est.

O schimbare de poziție a Germaniei ar încuraja liderii prietenoși cu Rusia, precum premierul ungar Viktor Orban și prim-ministrul slovac Robert Fico, și ar dilua impulsul la nivelul UE pentru extinderea stocurilor de armament. De asemenea, ar pune la grea încercare consensul pro-Ucraina din rândul celor mai puternice țări europene. Rămâne neclar dacă președintele francez Emmanuel Macron, flancat de sceptici față de Ucraina atât din partea stângă, cât și din partea dreaptă, și prim-ministrul italian Giorgia Meloni, aflată în coaliție cu Lega Nord, un partid tradițional prorus, vor rezista presiunilor.

Susținătorii Ucrainei au răsuflat ușurați după înfrângerea AfD în Brandenburg. Totuși, această ușurare este una precară. Abordarea AfD, care promovează pacea cu orice preț în fața agresiunii rusești, rămâne o amenințare clară și actuală la adresa securității europene. »

Sursa: TheTelegraph.co.uk

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.