Ruptura Zelenski-Zalujnîi: motive și posibile efecte

Timp de lectură 7 min.

La anunțul schimbării de către președintele Zelenski a șefului armatei Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, principalul cotidian conservator britanic, The Telegraph, a publicat o interesantă analiză a relațiilor între cei doi și a posibilelor consecințe a pe care această decizie, anunțată de ceva vreme, le va avea. Pentru autorul articolului, Colin Freeman: « Eliberarea din funcție a generalului Zalujnîi ar putea grăbi intrarea acestuia în politică, oferind prima provocare reală la leadership-ul lui Volodymyr Zelenski de la începutul războiului.

Cei care îl cunosc pe generalul Valeri Zalujnîi glumesc uneori spunând că conducerea Ucrainei din timpul războiului este formată nu dintr-un singur actor de comedie, ci din doi. La fel ca și Vladimir Zelenski, deja fostul șef al forțelor armate ale Ucrainei este cunoscut ca fiind glumeț. În zilele de dinaintea intrării în Armată, chiar visa să devină un comic profesionist.

Asemenea calități nu sunt esențiale pentru un general de rang înalt – mai ales unul căruia îi este încredințată supraviețuirea țării sale. Cu toate acestea, simțul umorului ne ajută să înțelegem de ce generalul Zalujnîi a devenit comandantul șef al domnului Zelenski și de ce parteneriatul celor doi a durat atât de mult timp.

Când soldatul de carieră în vârstă de 50 de ani a fost premiat cu cel mai important post din Armată în 2021, a fost o surpriză atât pentru el, cât și pentru colegii săi de la conducerea Armatei, mulți dintre aceștia având grade mai mari. Dar pentru dl Zelenski, starul stand-up-ului devenit președinte, partenerul nonconformist era omul potrivit pentru a face ca forțele armate ale Ucrainei să fie apte pentru război. Oricine era mai potrivit decât generalii de grad înalt din epoca sovietică, ale căror tactici nu se schimbaseră de zeci de ani și ale căror simpatii erau adesea bănuite că se află de partea Moscovei.

„La acel moment, alegerea părea neplăcută”, scrie Simon Shuster în The Showman, o nouă biografie a domnului Zelenski. „Zalujnîi era un comandant îndrăzneț și ambițios, dar se mai și prostea, era mai cunoscut pentru că făcea pe clown-ul cu trupele sale decât pentru disciplinarea lor.”

Chiar și acum, având confirmată demiterea generalului Zalujnîi, puțini ar contesta faptul că domnul Zelenski a făcut o alegere bună. În ciuda tuturor încurajărilor churchilliene ale președintelui, generalul Zalujnîi a fost cel care a condus strategia de război a Ucrainei când a început invazia rusă, orchestrând una dintre cele mai mari surprize militare din istorie.

În timp ce domnul Zelenski este chipul eroismului Ucrainei în străinătate, acasă acesta este al generalul Zalujnîi. Trăsăturile sale groase de buldog împodobesc tricouri, brelocuri și meme și are deja patru străzi și un sat numite după el.

Supranumit „Generalul de Fier”, el a avut, probabil, cele mai bune momente în timpul asediului Kievului. Forțele lui Vladimir Putin erau așteptate să cucerească capitala în doar trei zile. Conștient că forțele sale au fost depășite în mod masiv, generalul Zalujnîi a luat riscul de a le lăsa să se apropie de oraș practic fără opoziție.

„Trebuia ca adversarul să creadă că suntem cu toții desfășurați în bazele noastre obișnuite, fumând iarbă, uitându-ne la televizor și postând pe Facebook”, i-a spus el mai târziu domnului Shuster.

Doar odată ce rușii au ajuns aproape de poarta Kievului – cu liniile de aprovizionare supraîntinse – au lovit forțele sale din plin, folosind artilerie, rachete antitanc furnizate de Occident, iar milițiile de apărare teritorială au fost încurajate să-și improvizeze propriile metode de atac.

Era orice altceva decât doctrina sovietică din manuale – și, ca atare, invadatorii nu aveau niciun răspuns la ea. Sau, pentru a-l cita pe generalul Zalujnîi: „Teoria militară nu ține cont de tipii obișnuiți cu pantaloni de sport și puști de vânătoare”.

În ciuda acestui succes timpuriu, generalul Zalujnîi – un om-munte de 1.83m care se ridica deasupra șeful său – a părut relativ șters în primele luni ale războiului, petrecându-și cea mai mare parte a timpului într-un buncăr din Kiev la 70 de metri sub pământ. Cartierul său general era separat de cel al președintelui – dar care, din toate punctele de vedere, s-a bazat pe judecata sa în chestiunile militare.

Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată imediat după alegerea domnului Zelenski în 2019, când generalul Zalujnîi, care a studiat la academia militară din Odesa, l-a informat pe viitorul președinte despre conflictul separatist din Donbasul ucrainean.

Odată numit, generalul a accelerat îmbrățișarea de către Ucraina a doctrinei militare occidentale, abandonând vechile structuri de comandă rigidă de sus în jos. Trupele din Donbas au fost autorizate să răspundă mai ferm provocării separatiste – o politică care ar fi putut influența decizia lui Putin de a invada.

Ca un modernizator care i-a susținut pe cei cu grade inferioare, generalul Zalujnîi a câștigat o popularitate uriașă în rândul soldaților obișnuiți din comanda sa. El participă în mod regulat la înmormântări militare și a fost fotografiat oficiind la nunta unui militar în timpul unui moment de acalmie.

Victima propriului succes

Dezacordurile cu Zelenski au început pentru prima dată în vara anului 2022, când președintele a trecut peste deciziile acestuia insistând ca Ucraina să organizeze o contraofensivă în nord-est în jurul Harkivului, mai degrabă decât spre sud, spre Crimeea. În timp ce acea ofensivă a revendicat mii de mile pătrate de teritoriu, se crede că generalul a simțit că câștigurile sale erau mai degrabă cosmetice decât strategice.

În cele din urmă, totuși, este posibil să fi fost pur și simplu o victimă a propriului său succes. Potrivit sondajelor, el este singura persoană din Ucraina mai populară decât domnul Zelenski. În ultimul an, președintele a ajuns să-l considere un potențial rival pentru putere și, deși generalul a insistat că prioritatea lui este câștigarea războiului, nu a exclus o viitoare candidatură la președinție.

Lucrurile au depășit o limită în noiembrie anul trecut, când generalul Zalujnîi a declarat pentru The Economist că războiul se află într-un „blocaj”, cu excepția cazului în care o inovație tehnologică va da câștig de cauză uneia sau alteia din părțile combatante. Ceea ce părea a fi pur și simplu o evaluare sumbră a câmpului de luptă, a dus la o mustrare publică rară din partea  Cabinetului domnului Zelenski.

De atunci, au apărut tensiuni și cu privire la planurile generalului Zalujnîi pentru o mobilizare în masă, în timp ce perceperea eșecul contraofensivei de vară i-a subminat reputația.

Cât de mare va fi pierderea, rămâne de văzut. Nu este o noutate ca generalii să fie schimbați în plin război, deoarece provocările de pe câmpul de luptă se schimbă și necesită o gândire nouă. Dar actuala schimbare este probabil să fie una consternantă pentru soldații de rând, al căror moral e deja în scădere pe măsură ce războiul se apropie de al treilea an.

Generalul Zalujnîi a stabilit, de asemenea, o relație de lucru strânsă cu generali superiori din SUA. Oricine e succesorul său, acesta va trebui să câștige din nou încrederea Washingtonului într-un moment crucial al politicii americane înainte de viitoarele alegeri.

Dar pentru domnul Zelenski, cel mai mare risc ar putea fi ca eliberarea „generalului de fier” de comandă așa grăbească intrarea acestuia în politică și să provoace astfel apariția primei provocări interne reale la leaderschip-ul președintelui de la începutul războiului –ceva cu care nu e de glumit, chiar și pentru un actor de comedie. »

Sursa: telegraph.ac.uk 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.