Sursa: The Economist

Putin sau Prigojin – o falsă dilemă

Timp de lectură 5 min.

În lunile din urmă a apărut un pseudocult al personalității legat de mercenarul rus Evgheni Prigojin. Tot felul de indivizi și de grupuri de chibiți digitali și mediatici au încercat să facă din el un fel de erou postmodern care lupta împotriva dictatorului rus Vladimir Putin. De fapt, acesta din urmă, este un monstru politic care crease un alt monstru și îl folosea în diferite scenarii. În mod ciudat, lumea uitase de crimele de război și de crimele împotriva umanității comise de Prigojin și de compania sa de mercenari, Wagner, în Europa (Ucraina), Asia (Siria), Africa (Libia, Mali, Republica Africa Centrală) și prin alte locuri (vezi recenta lovitură de stat din Niger).

Mecanismul de a conferi calități unui monstru – individual, comunitar sau statal – mi-a adus aminte de una dintre cele mai dăunătoare erori morale comise în istorie: admirarea lui Stalin și a Uniunii Sovietice de către liderii britanici și americani, de către cohortele de intelectuali care venerau comunismul, ca și de milioanele de simpatizanți ai stîngii și extremei stîngi. Doar pentru faptul că Stalin și așa-zisul ”stat al muncitorilor și țăranilor” luptau împotriva lui Hitler și a Germaniei naziste, li s-au trecut cu vederea crime cel puțin la fel de grave și oricum mai numeroase. 

Pretextul de atunci era antifascismul. Pretextul de acum este antiputinismul. Dar nu toți dușmanii de acum ai Rusiei invadatoare și ai dictatorului Putin devin în mod automat persoane agreabile, morale sau frecventabile. Fenomenul se petrece în mai multe părți din Europa, poate și prin America de Nord, și cam atît, dar la noi a căpătat proporții de masă. Persoane și grupuri abominabile își exhibă falsele complexe de superioritate și încearcă să cîștige legitimitate (de orice fel) doar pentru că se împotrivesc agresorilor ruși și liderului lor suprem. 

Membrii parlamentului francez au fost primii care s-au trezit din coșmar și au desemnat Wagner drept organizație teroristă încă din mai 2023[1]. Recent guvernul britanic a anunțat că va desemna compania rusească de mercenari ca organizație teroristă. Se așteaptă votul în parlamentul britanic, iar consecințele vor fi drastice[2]. Vor putea fi confiscate activele Wagner, iar apartenența sau susținerea respectivului grup vor fi ilegale. Wagner va fi încadrat în categoria de organizații teroriste, la fel precum ISIS, al Qaeda, Hezbollah, Hamas, Boko Haram. 

Cînd spun că alegerea între Putin și Prigojin este o falsă dilemă, de aici decurg anumite consecințe. La nivel geopolitic, nu este nici o diferență între activitățile criminale comise în Ucraina de o organizație privată precum Wagner și cele ale statului condus de Putin, Rusia. George Bush a stîrnit un scandal internațional cînd a inclus Iranul, Coreea de Nord și Irakul în ”axa răului”, cea a statelor teroriste sau care sprijină terorismul. Și Rusia este un stat terorist [3]. Și va rămîne astfel cîtă vreme Putin și/sau alții ca el o vor conduce. 

Va fi însă extrem de dificilă includerea Rusiei în categoria statelor teroriste. În momentul de față, nu doar China sprijină Rusia, ci și o serie de alte state puternice economic și extrem de populate. O parte substanțială din ceea ce în timpul Războiului Rece reprezenta Lumea a Treia se reorganizează acum în modalități diferite față de modelele occidentale. La reuniunea BRICS din Johannesburg s-a luat hotărîrea de a primi noi membri în această organizație. Pe lîngă Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, au fost invitate să facă parte Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Ethiopia și Iran[4]. De fapt, 19 state făcuseră cererea de a fi primite. Se împletesc antiamericanismul cu tradiționalele resentimente anticolonialiste, în particular antibritanice. În pregătirea unui alt mare summit, G20, care începe la New Delhi, președintele Indiei, Narendra Modi, a anunțat că va continua campania sa de schimbare a numelui fostei colonii britanice India în Bharat, vechea denumire sanscrită.

BRICS a fost creat ca alternativă la G7. În vreme ce în grupul select al celor mai puternice economii capitaliste democratice se intră greu, iată că grupul alternativ a devenit surprinzător de flexibil. Viitoarea ordine mondială se va confrunta cu o dilemă adevărată: compatibilitatea sau incompatibilitatea dintre noile blocuri mondiale.

Istoria contemporană din ultimul secol arată altfel pentru statele din G7, NATO & UE decît istoria privită dinspre Rusia și aliatele sale, cele mai populate state din lume, India și China, lumea islamică. Sunt revizionisme de tip diferit. Iar percepțiile în legătură cu Putin și Prigojin, Rusia și Wagner, sunt diferite în lume. 

Se poate demonstra că în anumite situații istorice și politice, asemenea percepții incompatibile devin compatibile, ceea ce contrazice principiile logicii clasice. Dovada? Cea privind prințul moștenitor al Arabiei Saudite, celebrul MBS. Cine mai amintește de raportul CIA din 2018 privind asasinatul din Istanbul prezentat în fața US Congress? Sau de crimele de război comise în Yemen? În schimb, succesul unor proiecte mondiale (prioritare sunt cele din domeniul energetic, iar în altă ordine de priorități relația dintre Israel și lumea arabă/musulmană, ca să nu mai vorbim de relația dintre șiiți și sunniți) depinde de Arabia Saudită. Unii americani chiar au început să vorbească favorabil despre ipoteza înarmării nucleare a celui mai bogat și influent stat arab.  

Trăim într-o lume în care facerea istoriei se petrece simultan cu rescrierea ei.

NOTE:

[1] Prigojin și Wagner au comis marea eroare de a se amesteca în treburile interne ale unor state africane, foste colonii franceze, în locuri unde Franța are baze militare. De atunci, guvernul de la Paris a decis să-și retragă o parte din trupe. Amenințările la adresa lor s-au înmulțit. 

[2] Întrebarea firească este ce vor face lăudătorii lui Prigojin cînd și Parlamentul Uniunii Europene va desemna grupul Wagner ca organizație teroristă? 

[3] URSS a sponsorizat vreme de decenii organizații teroriste în multe părți ale lumii.

[4] Profitînd de ezitările SUA din Orientul Mijlociu, China a devenit un mijlocitor în megaconflictul dintre sunniți și șiiți, în primul rînd dintre Arabia Saudită și Iran. 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.