“Eu cu cine votez?”. În 2024

Timp de lectură 3 min.

Întrebarea faimoasă a personajului creat de Caragiale e auzită des la acest început de an. O văd pusă și pe rețelele sociale, dar am auzit-o, într-o formă sau alta, în mai multe dialoguri pe care le-am avut cu prieteni și cunoștințe în ultimele săptămâni. 

Democrația noastră nu e într-un moment bun, și scriu asta chiar gândindu-mă la caracterul ei “original” și împiedicat în care operează de peste trei decenii. Sondajele, cele care au o minimă credibilitate, indică momentul moleșit pe care-l parcurgem. Un alt indiciu îl reprezintă și faptul că Guvernul coaliției a refuzat să convoace alegeri la Primăria Sectorului 5, deși postul e vacantat de foarte mult timp. Dar cui îi mai pasă de legi, cutume și democrație?!

Și totuși dialogurile de care pomeneam mai sus îmi arată că există o parte a electoratului, nu tocmai minusculă, căruia îi pasă de democrație și e preocupată deja de opțiunile electorale în perspectiva Mega-anului electoral 2024. Și am scris “mega” nu pentru că se prefigurează oferte electorale consistente, ci pentru că în 2024 vom avea – în premieră – și alegeri europarlamentare, și locale, și parlamentare, și prezidențiale. Deci în următoarele 22 de luni ne vom afla practic în pre-campanii și campanii electorale succesive. Se vede asta și-n “fumigena” lansată zilele trecute de Marcel Ciolacu, privind posibila susținere de către PSD a “intelectualului Cristoiu” la funcția de președinte, post râvnit de PSD care nu a mai câștigat prezidențialele din anul 2000 (când Iliescu a obținut al treilea mandat). 

Mai ales votanții care istoric au votat “cu dreapta”, adică anti-PSD, nu par mulțumiți de ce văd acum pe partea lor de scenă politică. 

“Șansa” PNL pare că e USR Mă refer la faptul că PNL nu a scăzut și mai mult în preferințele electoratului. La ce lideri are și având în vedere prestația PNL la guvernare, PNL-ul ar trebui să se prăbușească ca scor electoral, nu doar să piardă cam o treime din ce a obținut la ultimele alegeri, în noiembrie 2020. Însă, pentru ca scorul unui partid să scadă, matematic e nevoie ca scorul unui alt partid/alianțe să crească, captând voturile celor nemulțumiți sau dezamăgiți de cei aflați la putere. 

Însă USR-ul tot stagnează electoral. Sunt mai multe cauze pentru asta, dar în opinia mea principalele două cauze sunt acestea:

-lipsa de credibilitate a celor care au condus USR în ultimii ani; felul îndoielnic în care au gestionat partidul făcând ca mulți membri și simpatizanți să le întoarcă spatele.

-USR s-a declarat de “centru-dreapta modern”, dar ultimii ani au arătat clar că cei mai mulți lideri ai săi au îmbrățișat ideologia progresist-”liberală” (a la Partidul Democrat din USA și a grupului “Renew Europe” din Parlamentul European), ideologie care nu are mare priză la electoratul român, chiar și printre cei de sub 40 de ani.

În context mai trebuie menționate două lucruri:

-AUR, partidul lui Simion și al sprijinitorilor săi văzuți și nevăzuți, pare că ocupă o nișă electorală care nu-i mică, dar nici nu poate crește mult, o parte însemnată a bazinului său electoral trecând înainte și înapoi între AUR și PSD, ca lichidul între 2 vase comunicante;

-tabloul de mai sus indică oportunitatea unui partid nou pe partea dreaptă a eșichierului politic, lucru așteptat de mult de o parte însemnată a votanților anti-PSD/USL. Însă lipsa disponibilității de colaborare a oamenilor care ar putea încerca să construiască un astfel de partid și opoziția “Sistemului” la orice nu e inițiat/controlat de el nu au permis dezvoltarea vreunui astfel de partid.

Așa că – deocamdată – rămânem cu PNL și USR, și cu PSD+AUR. Așa cum sunt ele, neatractive pentru foarte mulți dintre votanți. Și totuși, “Eu cu cine votez în 2024?”.

4 Comentarii

  1. Intrebarea reala este: „cati se vor mai duce la vot”? 10, sau maxim 20%? Ce legimitate mai au „castigatorii?
    Cati au votat la ultimile alegeri?

    Cu stima,
    Mircea Teuceanu

    PS: Nu se duc nici cei care ar vrea sa dea un vot de blam intregii „clase cleptocrate”, dar le este frica sa depuna un vot „de blam – alb), ca vor stamoila membrii comisiilor. Daca stampileaza de mai multe ori, dau impresia ca sunt Prosti si nu stiu sa voteze, asa ca nu se duc la vot…

    PPS: De ce „intelighentia” (daca mai avem) nu formeaza un Nou partid politic?

  2. Text bun in mare, dar o observatie: mi se pare eronata echivalarea electoratului AUR cu PSD. convenabila, poate, dar eronata.

    La alegeri s a determinat clar statistic ca AUR a luat voturi de la PSD in moldova si sud si de la PNL PMP in ardeal, plus de la USR in diaspora.

    Acest electorat e foarte conatient de valorile lui si de tradarea altor partide

    De aia a scazut PNL, de aia nu a intrat PMP si AUR a franat ascensiunea PSD.

    Nu are rost sa vitriolati acest electorat pesedificandu l si inferiorizandu l. E electoratul opus fascismului plandemic, oportunismului asa zisei drepte si cei care au sesizat pericolul neobolsevic al USR cand PNL dormea in pat cu ciolos, barna si cacamitru si sabota economia si drepturile omului cu psihoza de masa vaccinista.

    De aia PNL e compromis ca actor al dreptei, iar USR n a fost niciodata drepta, asa ca AUR aduc discurs fara fofilari ideologice si slugarnicie bruxellustoida

    • Cel mai bun comentariu dintotdeauna Dan, felicitări. Articolul mi se pare tendențios, felul în care este descrisă fiecare facțiune politică mă face să cred că Șoimaru este suporter fie Orban, fie Dragnea, și al partidelor lor.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.